Fő téma: Írország, Görögország, Portugália és Spanyolország pénzügyi helyzete

InfoRádió / MTI
2010. december 5. 19:26
Írország ügye mellett a 2013-ra tervezett állandó pénzügyi stabilitási mechanizmusról is tárgyalnak holnap az euróövezeti országok pénzügyminiszterei. A brüsszeli tanácskozás fő témája Írország, Görögország, Portugália és Spanyolország pénzügyi helyzete lesz. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap több mint egy héttel ezelőtt 85 milliárd eurós csomagot fogadott el Írország megsegítésére. A támogatás feltételeinek részletes kidolgozása szintén a holnapi tárgyalások témája lesz.

Diplomáciai értesülések szerint a résztvevők foglalkoznak a tervezett állandó pénzügyi stabilitási mechanizmussal is. Az idén májusban létrehozott jelenlegi alap, 750 milliárd euró összeg felett rendelkezik és ennek megemelését tervezik a jövőben. Az új rendszer nem csak kezelné, de lehetőség szerint meg is előzné az esetleges válságokat. A találkozón részt vesz a Nemzetközi Valutaalap igazgatója, Dominique Strauss-Kahn is.

Az állandó pénzügyi támogatási mechanizmus létrehozása lesz az uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó témája Brüsszelben december 16-án és 17-én.