Két fejlesztési hitelmegállapodást kötött az Európai Beruházási Bank és a kormány

InfoRádió / MTI
2010. november 30. 06:44
Két fejlesztési hitelmegállapodást kötött az Európai Beruházási Bank és a magyar kormány képviselője Budapesten. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a pénzintézet 235 millió euróval, vagyis csaknem 66 milliárd forinttal segíti Magyarország fejlődését. A dokumentumot Matolcsy György miniszter és Anton Rop, a bank Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke írta alá.

A tárca közölte: 150 millió eurót az Európai Unió támogatásával megvalósuló regionális beruházásokhoz előírt hazai önrész fedezetére fordíthat az ország. További 85 millió eurót kap a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, épületeinek, kutatási eszközeinek felújítására és modernizálására, valamint a kutatási és fejlesztési terület bérjellegű kiadásainak fedezetére.

Az Európai Beruházási Bank 1990 óta csaknem 12,6 milliárd eurót biztosított több mint 120 - környezetvédelmi, közlekedési, ipari, energetikai, telekommunikációs és oktatási - fejlesztés finanszírozásához.