Esik a BUX, zuhanórepülésben a forint

InfoRádió / MTI
2010. november 26. 09:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 106,21 pontos csökkenéssel, 21.258,33 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékhez képest ez 0,5 százalékos gyengülést jelent, és az index gyorsan romlott nyitás után is. Gyengüléssel nyitottak a meghatározó nyugat-európai tőzsdék, és mínuszban zárt Ázsia is.

A Mol árfolyama 0,3 százalékkal, 19.250, az OTP- egy százalékkal, 5.050 forintra gyengült. Nyitás után mindkét papír zuhanórepülésbe kezdett.

A Magyar Telekom 0,7, az Egis 1,1, százalékkal gyengült, a Richter 0,1 százalékkal emelkedett.

Tőzsdenyitáskor egy euró 279,89, egy dollár 211,16, egy svájci frank 210,8 forintot ért.

Gyengüléssel nyitottak pénteken a meghatározó nyugat-európai tőzsdék.

Londonban a FTSE-100 index 0,79 százalékkal, a frankfurti DAX-30 mutató 0,98 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,99 százalékkal gyengült a kereskedés indulásakor. Elemzők szerint az euróövezeti válság miatt romlik a hangulat, az Írországnak nyújtott külső segítség nem volt elég a befektetők megnyugtatásához.

Az előző két napon megkapaszkodtak a nyugat-európai tőzsdék, háromnapi gyengülés után. A befektetői hangulatot a sorozatban érkező jó makrogazdasági adatok javították, az Egyesült Államokból például az utóbbi két év legjobb heti munkanélküliségi adatai érkeztek, a német Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója pedig a legmagasabbra emelkedett a német újraegyesítés óta. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója így szerdán 1,01 százalékkal, csütörtökön további 0,5 százalékkal erősödött és végül 1.092,80 ponton zárt.

Gyengüléssel zárt Ázsia

Gyengüléssel zárt pénteken a vezető ázsiai értéktőzsdék többsége. A tokiói Nikkei a csökkenéssel együtt is még a 10 ezer pontos lélektani határ fölött van, a dél-koreai vezető tőzsdemutató viszont közel másfél százalékkal esett a két Korea közti feszültség fokozódása miatt.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség pénteki jelentése szerint a phenjani vezetés arra figyelmeztet, hogy a vasárnap kezdődő közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat "a háború szélére sodorhatja" a Koreai félszigetet. A hírre a szöuli Kospi index zuhanni kezdett és végül 1,4 százalékos visszaeséssel zárt.

Japánban a pénteken megjelent adatok szerint októberben már 20. hónapja volt negatív infláció. A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint a tokiói gazdasági minisztériumot aggasztja a folyamat, de egyelőre nem terveznek további gazdaságélénkítő lépéseket. A Toyota, a világ legnagyobb autógyára októberben a termelés jelentős csökkentésére kényszerült, és több piacon visszaszorult, a dél-koreai rivális Hyundai és a céghez tartozó Kia márka például októberben jobban teljesített Európában, mint a Toyota, ami eddig még nem fordult elő.

A térség vezető tőzsdéjén, a Tokióin a rossz hírek mellett az utóbbi napok nyereségeit lefölöző befektetők miatt is csökkentek az indexek. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,4 százalékot veszített értékéből, de a hónap elejéhez képest 9,1 százalékos erősödést mutat és a pénteki csökkenés ellenére is még egy hajszállal a 10 ezer pontos határ felett, 10.039,57 ponton végzett.

Az Egyesült Államokban a hálaadásnapi ünnep miatt csütörtökön zárva tartottak a piacok. Elemzők szerint sok befektető pénteken is pihen, a hosszú hétvégét választja kereskedés helyett, így pénteken a kőolajpiacon is csekély forgalom várható. Az árak némileg csökkentek, főként a dollár erősödése miatt. A nyugati féltekén irányadó WTI kőolajfajta hordónkénti ára az ázsiai tőzsdezáráskor 25 centtel 83,61 dollárra, az északi-tengeri Brent ára 56 centtel 85,54 dollárra csökkent.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gayer Attila, a Portfolio.hu elemzõje a tõzsdérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzõje a forint árfolyamáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást