Csaknem 100 millió forint bírságot szabott ki a PSZÁF

Infostart
2010. november 23. 11:11
Mintegy 100 millió forint bírságot szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jogosulatlan pénzügyi szolgáltatást nyújtó társaságokra és magánszemélyekre. A felügyelet egyúttal bejelentette: kezdeményezik a büntetőtörvénykönyv módosítását, betiltanák a fogyasztói csoportok szervezését.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tapasztalatai szerint a válság miatt nehezebbé váló gazdasági környezetben gyakoribbá váltak a piaci visszaélések - mondta a hatóság elnöke.

Szász Károly hozzátette: ilyenkor kiemelten fontos a piaci vizsgálat, azaz az olyan cégek, szolgáltatók kiszűrése, amelyek jogosulatlan tevékenységet végeznek, megkárosítva ezáltal az egyébként is nehéz helyzetbe került fogyasztót.

A válság okozta forrásszűkülés miatt gyakoribbá váltak a jogosulatlan betétgyűjtők, hitelnyújtók, illetve oktatással álcázott, de befektetési tevékenységet végző társaságok. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összesen kilenc vállalkozásra és magánszemélyre szabott ki mintegy 100 millió forint bírságot.

A felügyelet közlése szerint az esetek egy részében rendőrségi eljárás is zajlik.

Egy másik piaci jelenséggel kapcsolatban a hatóság elnöke bejelentette: kezdeményezik a büntetőtörvénykönyv módosítását, hogy tilos legyen fogyasztói csoportokat szervezni. Szász Károly azzal indokolta a határozott változtatást, hogy jelenleg ez a terület szabályozatlan, a felügyeletnek sincs jogköre ezekben eljárni. Ugyanakkor csak idén októberig 500 olyan beadvány érkezett, amelyben a csoportszervezés során adott félrevezető tájékoztatásról panaszkodtak a fogyasztók.

A fogyasztói csoportok eredetileg kedvezményes áruvásárlásra jöttek létre, de most már gyakori, hogy bar-listásoknak, nyugdíjasoknak, adósságcsapdába kerülteknek nyújtanak hitelt. Úgy tudni, kilenc nagyobb csoport van, amely mintegy három-négy ezer tagot számlál. A felügyelet ezeknek kéri a kategorikus betiltását a kormányzattól, illetve a parlamenttől.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást