Mit tegyen, ha megfojtja a sok sárga csekk?

Infostart
2010. november 22. 17:00
Pénzt feladni sárga csekken a legjobb - gondolja a legtöbb magyar. Az élénk színű papírlap nyújtotta biztonságot azonban drágán megfizetjük, a csekk készítésének és kiküldésének költségét a kibocsátó kifizetteti az ügyfeleivel. Csoportos beszedési megbízással, állandó vagy egyedi banki átutalási megbízással ezek a kiadások csökkenthetőek.

Magyarországon 2009-ben 271,2 millió darab sárga csekken összesen 2990 milliárd forintot adtak fel az ügyfelek. Kevesen gondolnák, hogy ennek az irdatlan összegnek a jelentékeny részét nem a szolgáltatások ellenértékeként, hanem a postának a pénz továbbítása fejében fizetjük. Pedig a csekk elkészítésének és kiküldésének költségét áthárítják azokra, akik aztán sorban állnak vele a postán. Ám ezzel a ténnyel kevesen vannak tisztában, mert ezeket az összegeket senki, sehol nem tünteti fel a számlán.

Rendkívül fontos lenne, hogy legalább a közüzemi szolgáltatások számláinál jelezzék, hogy a számla értékéből mennyit tesz ki a sárga csekk költsége. A banki átutalással fizetőknek pedig (a postát használókkal ellentétben) nem kellene a csekk árát elrejtve megfizetniük a szolgáltatásban.

A Magyar Postánál úgy tartják, a sárga csekknek számos előnye van, ezért ragaszkodik hozzá a lakosság. A többség nem bízik a bankszámláról történő átutalásban. Attól tartanak, hogy a szolgáltató több pénzt emel le a számláról, a különbözetet pedig az ügyfél csak hosszas huzavona után kapná vissza. Sokan a számlák befizetését az utolsó pillanatra hagyják, hiszen napról napra élnek, ezért fizetnek csekken . A posta szerint a sárga csekk előnye az is, hogy a fogyasztó ügyeskedhet az idővel. Szabadon döntheti el, mikor fizeti ki számláit.

Az előnyökkel szemben természetesen ott vannak a hátrányok is - a fogyasztóknak temérdek bosszúságot okozhat a postákon való sorban állás, a számlakibocsátóknak pedig a postának fizetendő díjak miatt főhet a feje. A helyzet a közeljövőben aligha változik, mert a nemzetközi szinten is jelentős mértékű hazai készpénzhasználatot maga az állam is ösztönzi.

Zömmel készpénzben - sárga csekkek útján - lehet ugyanis befizetni az illetékeket, bírságokat, eljárási díjakat. Az sem utolsó szempont, hogy a magyar munkavállalók zöme minimálbérre van bejelentve, és zsebbe kapja meg fizetése kiegészítését. Így a sárga csekk segítségével főbb kiadásaikat készpénzben is tudják rendezni. A felmérések szerint a lakosság kétharmada még akkor is kapcsolatba kerül a sárga csekkel, ha van bankszámlája.

Csoportosan olcsóbb

A víz, gáz, áram, telefon és egyéb szolgáltatók saját érdekeiket szem előtt tartva, már a csoportos befizetést sulykolják a fogyasztókba. Ez mindenkinek jó. A közüzemi szolgáltatók időben a pénzükhöz jutnak, az ügyfeleknek pedig nem kell sorban állniuk és megtervezhetik kiadásaikat.

A csoportos beszedési megbízással meghatalmazzuk a szolgáltatót, hogy leemelje számlánkról a szolgáltatás díját. A túlszámlázás ellen teljesítési összeghatárt szabhatunk meg. Csoportos beszedési megbízásnál a szolgáltató minden esetben számlát küld a fogyasztónak a számla befizetésének határideje előtt, így leellenőrizhető a fizetendő összeg és lehetőség van az indokoltnál nagyobb összeg utalásának letiltására.

A csoportos beszedési megbízás legfőbb előnye, hogy nem kell időt szakítani az ügyintézésre, nem kell új csekket igényelni plusz díjért, ha esetleg elveszik a csekk, ráadásul a beszedési megbízással ellátott bankszámla tulajdonosa és a közüzemi szolgáltatás igénybevevője lehet különböző személy. Így lehetőség nyílik például a gyermekek vagy a nyugdíjas szülők helyett fizetni a közüzemi díjakat.

Amennyiben a számlafizető csoportos befizetési megbízással szeretné közüzemi számláit fizetni, úgy megbízást kell adnia számlavezető bankjának, amiben minden esetben fel kell tüntetni a közműszolgáltatónál bejegyzett ügyfél-azonosítót, valamint a jogosult szolgáltató azonosítóját. Csak és kizárólag lakossági folyószámlára lehet megbízást adni, hitel- és egyéb számlára nem.

Fontos feltétel továbbá, hogy csak a folyószámlát vezető pénzintézetnél bejelentett, aláírási joggal rendelkező számlatulajdonos aláírását fogadja el a bank. A csoportos beszedési megbízás "élesítési" ideje banktól függően 20-30 munkanap.

Utalni, utalni, utalni...

Nemcsak a csoportos beszedési megbízás az egyetlen alternatíva a sárga csekk kiváltására. A havi rendszerességgel érkező fix díjakat, mint például társasházaknál a közös költség, állandó átutalási megbízással is teljesíthetőek a kedvezményezett felé.

Az állandó átutalási megbízás olyan felhatalmazás, mely alapján a bank rendszeresen (minden hónap egy adott napján) egy előre meghatározott, azonos nagyságú összeget automatikusan átutal a folyószámláról a megadott kedvezményezett számlájára. Az állandó átutalás díja bankoktól és számlacsomagoktól, valamint az átutalt összeg mértékétől függően 10-100 forint között mozog alkalmanként.

A közüzemi számlák, a folyószámlát vezető bank felé megadott egyedi átutalási megbízással is kiegyenlíthetőek, de ilyen esetben bár nem kell a postán a kígyózó sorokat végig állni, mégis egyesével kell a számlákat jóváírni a monitor előtt ülve és figyelni kell a határidőkre. Az egyedi átutalások díjai utalásonként megegyezik az állandó átutalás áraival.