Az írek után a portugáloknak és spanyoloknak is mentőcsomag kell?

Infostart
2010. november 22. 12:06
Az ír gazdaság megmentése az összeomlástól és egyben az eurózónával kapcsolatos optimistább megítélés lehet a hatása a vasárnap bejelentett ír mentőcsomagnak - mondta a Portfolio.hu elemzője. Madár István szerint a csomag 70-120 milliárd eurós lehet.

Egyszerűen fogalmazva az lesz a hatása az ír mentőcsomagnak, hogy nem omlik össze a meglehetősen ingatag lábakon álló ír gazdaság - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu gazdasági portál elemzője, hozzátéve: Írországban a válság előtt keletkezett buborék kipukkanásával a bankok jelentős része csődöt mondott, és három nagy pénzintézetet is meg kellett menteni.

Írországban mély gazdasági recesszió van, a bankok megmentésére szolgáló összegek miatt pedig az államháztartás a fizetésképtelenség szélére sodródott, vagyis elkerülhetetlen volt a mentőcsomag - hangsúlyozta Madár István, aki szerint az eurózóna stabilitása ezzel a lépéssel valamelyest optimistább megítélés alá esik.

Azt pontosan nem lehet tudni, hogy mekkora összeg áll majd Írország rendelkezésére. Híresztelések szerint 70-120 milliárd eurós lehet a hitelcsomag, de a pénzügyminiszter már jelezte, hogy nem fogják az egészet igénybe venni - emelte ki az elemző, aki hozzátette: a külföldi befektetők és azok az államok, amelyek a mentésben részt vesznek, nyilván garanciákat szeretnének.

Az egyik vitás kérdés lehet a társasági nyereségadó, amelynek kapcsán az országot megsegítő államok egyöntetűen azt kérik, hogy Írország emelje fel a 12,5 százalékos kulcsot. A másik kérdés, hogy milyen tempóban tud csökkenni az államháztartás hiánya a jelenlegi 14 százalékról a GDP arányos 3 százalék alá. Ezt a piac 2014-15-re várja - mondta Madár István.

Hangsúlyozta: a görögök után az írek jöttek, de várható, hogy a portugálok és a spanyolok esetében is előkerül a külső beavatkozás igénye, vagyis az eurózónában kialakult adósságválság a vártnál hosszabb időszakot fog átölelni. Hozzátette: Spanyolország megmentése messze nem lenne annyira "egyszerű", mint a Görögországhoz vagy Írországhoz hasonló kisebb államok esetében.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást