OTP: a vártnál jobb háromnegyed éves profit

InfoRádió / MTI
2010. november 19. 06:22
Az OTP Bank Nyrt. a vártnál jobb, 30,941 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt ért el 2010 harmadik negyedévében - közölte a bank háromnegyed éves gyorsjelentésében a BÉT honlapján, pénteken.

A bankcsoport eredménye 13 százalékkal haladja meg az előző negyedévi nyereséget, viszont 33 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Így az első háromnegyed év adózott nyeresége az idén már elérte a 100,7 milliárd forintot, 22 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A jelentés szöveges magyarázata szerint a bankadó nélküli számított 45,4 milliárd forintos nyereség alapján a válság kezdete óta ez "az egyik legerősebb negyedéves eredmény2. A különadó negatív hatását és a hazai adózott eredmény csökkenését jelentős mértékben ellensúlyozta a külföld javuló teljesítménye, a leányvállalatok hozzájárulása a csoport profitjához elérte a 38 százalékot.

Bankadótól és egyéb egyedi tételektől megtisztítva a legnagyobb hozzájárulást a negyedévben az orosz leánybank teljesítette 8,696 milliárd forinttal, ami negyedéves összehasonlításban 141, éves összevetésben 666 százalékos emelkedés. A második legnagyobb profithozó a bolgár DSK 5,292 milliárd forinttal, ami ugyan 14 százalékos bővülés az előző negyedévihez képest, de 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A harmadik az ukrajnai OTP Bank JSC 4,959 milliárd forinttal, ami 415 százalékkal több az előző negyedévnél, bár 124 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. Eközben az OTP Core, a magyarországi fő tevékenységek eredménye 28,561 milliárd forint profitot hozott a csoportnak, 32, illetve 55 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.

A harmadik negyedévben a csoport összes bevétele 187,920 milliárd forintot tett ki 2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, és 21 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél, ezen belül a korrigált nettó kamatbevétel 150,260 milliárd forint, 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de 13 százalékkal kevesebb az előző negyedévnél. A háromnegyed éves bevétel és a korrigált kamatbevétel is 6 százalékkal haladja meg a bázisidőszakit.

A csoport a működési kiadásokat a harmadik negyedévben 1 százalékkal szorította le az előző negyedévhez képest, de azok így is 6 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, a háromnegyed éves adatoknál 2 százalékos az emelkedés.

A jelentés kiemeli, hogy jelentősen csökkent a hitelekre képzett céltartalék, negyedéves szinten 45, az egy évvel korábbihoz képest 21 százalékkal, a harmadik negyedévben 52,6 milliárd forint volt. Az idén az első háromnegyedévben 203,3 milliárd forint volt a hitelekre megképzett céltartalék, 21 százalékkal több, mint 2009 ugyanezen időszakában.

Az átlagos első negyedév után a második negyedév rekordnagyságú értékvesztés képzést tett szükségessé, ugyanakkor az elmúlt három hónapban az előrejelzéseknek megfelelően már lényegesen kisebb volt a késedelmesen teljesítő hitelek állománynövekedése.

2010-ben a keresztárfolyamok alakulása volt meghatározó a portfolió minőség romlásában, a konszolidált szinten komoly súllyal bíró hitelportfoliók közül ez elsősorban a magyar jelzáloghitelek minőségromlásában érhető tetten, de jelentős mértékben romlott a román lakossági hitelek minősége is - áll a jelentésben.

A 90 napon túli késedelmes hitelek aránya 12,4 százalékról 13,2 százalékra nőtt az elmúlt negyedévben a negyedéves romlás dinamikája azonban mérséklődött. A fedezettségi mutató 73,4 százalék, 0,5 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévinél, és 4,9 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ugyanakkor a bank tőkemegfelelési mutatója egyre erősebb, a konszolidált IFRS mutató 0,7 százalékponttal 18 százalékra nőtt egy év alatt, a Tier1 ráta 1,1 százalékponttal 14,1 százalékra emelkedett.

A hitelezési aktivitás az előző negyedévhez képest mérsékelten, 3 százalékkal csökkent, de így is 7 százalékkal volt magasabb a bruttó ügyfélhitel állomány 2010 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban, 7.321 milliárd forintot tett ki szeptember végén. Eközben a betétállomány negyedéves összehasonlításban stagnált, éves összevetésben 8 százalékkal emelkedett, értéke a harmadik negyedévben 5.955 milliárd forint volt.

Az OTP bank papírjait a Budapesti értéktőzsde A kategóriájában jegyzik, csütörtökön a részvény 5.410 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legalacsonyabb ára 4.345, a legmagasabb 7.400 forint volt.