Tovább egyeztetnének a gázárról a kormánnyal a piaci szereplők

InfoRádió / MTI
2010. november 18. 17:12
A gázszolgáltatók javaslatai nem jelentek meg a kormány döntésében, amellyel 0 és 9,3 százalék között sávosan emelkedik a gázár januártól - mondta az InfoRádiónak az E.ON médiakapcsolati vezetője. Kutas István hozzátette: a társaság veszteségei növekedni fognak, ezért további egyeztetéseket szorgalmaznak a kormánnyal. A Magyar Gázipari Egyesülés igazgatóságának elnöke úgy nyilatkozott: a szervezet tagjai várják a szükséges jogszabály-módosítások tervezetét, de ésszerűnek tartanák, ha azokat a kormányzat egyeztetné a piaci szereplőkkel.

Az E.ON-nál egyelőre nem ismerik az új árszabályozás részleteit, és az ide vonatkozó jogszabályokat sem. Így nehéz a kormány döntéséről érdemben nyilatkozni. Az azonban már világosan látszik, hogy a javaslat nem tükrözi a gáziparág javaslatait, illetve az E.ON álláspontját sem - mondta el az InfoRádiónak Kutas István.

A legnagyobb magyarországi gázipari cég szóvivője leszögezte: több pontban is egyeztetniük kellene a kormányzattal. Ilyen például a holland gáztőzsde árainak bevezetése a hazai szabályozásban, de kifogásolja a cég az importhoz szükséges dollár árfolyamának kiszámítási módját is - tette hozzá.

Az E.ON gázüzletága Magyarországon eddig is veszteségesen működött, és úgy tűnik, hogy ez továbbra sem változik - folytatta Kutas István. Sőt, fűzte hozzá, ezek után az eddig nyereséges tevékenységek közül is lesz olyan, amely veszteséget termel majd.

Azért is egyeztetnének a kormánnyal, hogy ne csak az árat rövid távon minimalizáló szabályozást vezessenek be, hanem olyat, amely hosszan szolgálja a fogyasztók érdekeit, illetve ösztönzi azokat a befektetéseket, amelyek javítják az ellátás biztonságát - jelentette ki a szóvivő.

Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés igazgatóságának elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: hallották a miniszter bejelentését az új árszabályozásról, de ők is csak a részletek ismeretében tudják majd értékelni, hogy ez mit jelent az egyesület tagjai számára.

A szervezetben ugyanis van gáz nagy- és kiskereskedő, lakosságot ellátó egyetemes szolgáltató és más tevékenységi engedéllyel rendelkező vállalkozás is. A tagok várják a szükséges jogszabály-módosítások tervezetét, de ésszerűnek tartanák, ha azokat a kormányzat egyeztetné a piaci szereplőkkel. Kényes, de fontos, hogy az eddig ismert módosítási szándékok sok kérdést nyitva hagytak.

Az MGE elnöke kiemelte: az egyetemes szolgáltatóknál jelentős informatikai fejlesztésekre lesz szükség a sávos gázár bevezetése miatt, és a felkészüléshez nagyon rövid idő áll rendelkezésre. A fogyasztók elégedettségét nagymértékben befolyásolná, ha nem működő, vagy nem jól működő rendszerrel indulna a lakossági számlázás - hangsúlyozta Laczó Sándor.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói körben sávos gázár modellt vezetnek be és a gázár meghatározására módosítják a jogszabályokat. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást