A gyógyszergyárak beruházásaira is hatással lehet a törvénymódosítás

Infostart
2010. november 18. 18:20
Negatív hatással lehet a gyógyszergyártó cégek jövőbeli beruházásaira, hogy egy tervezett törvénymódosítás szerint megszűnne a kutatás-fejlesztési kiadásokra elszámolható adókedvezmény - mondta az InfoRádiónak Portfolio.hu elemzője. Barát Szabolcs szerint a döntés az Egis és a Richter számára is nagyjából kétmilliárd forintos plusz kiadást jelent 2011-ben.

A Richter és az Egis jelentős, 2-2,3 milliárd forintos profitelvonásra számíthat, ha a parlament változatlan formában fogadja el a gyógyszergazdaságossági törvény módosításait - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője. Barát Szabolcs szerint ez kis mértékben befolyásolhatja a gyógyszercégek jövőbeli beruházásait.

A két vállalat hasonló piaci részesedéssel rendelkezik, így negyedéves szinten ötszáz-hatszáz millió forint körüli összeget kellene fizetnie a 12 százalékos különadó és az orvoslátogatói díj miatt, amit azonban most még száz százalékosan leírhat, hiszen kutatás-fejlesztési tevékenységre ennél sokkal többet költött. A változtatások után azonban ezt nem tudja majd elszámolni - magyarázta az elemző.

A profit arányában ez a Richter esetében négy, míg az Egis számára 12-13 százalékot jelent a jövő évben. Ennek oka az, hogy előbbi csupán húsz, míg az utóbbi 35-40 százalékos magyarországi kitettséggel rendelkezik.

Az esetleges módosítás híre a tőzsdén negatív árfolyamreakciót válthat ki - vélekedett Barát Szabolcs, megjegyezve: a törvényt csak decemberben fogadják el, addig a cégek lobbitevékenységének hatására jelentősen megváltozhat a tervezet tartalma.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lõcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers adópartnere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Barát Szabolcs, a Portfolio.hu elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást