Parragh: Lassult a növekedés, de pozitívak a cégek várakozásai

Infostart
2010. november 17. 13:17
Pozitívak ugyan a cégvezetők várakozásai, de lassult a javulás üteme az elmúlt fél évben - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legfrissebb konjunktúra-vizsgálatából. Parragh László, a kamara elnöke szerint ennek oka elsősorban az exportpiacokon tapasztalható bizonytalanság, illetve az, hogy még nem indult meg a belső fogyasztás.

A cégek pozitív várakozásairól számol be Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) vállalati konjunktúramutatója, amely továbbra is javulást mutat.

Tavaly októberben fordulat volt tapasztalható, mert jelentősen elindult felfelé a konjunktúra-várakozás. Ez a javulás idén tavasszal tovább erősödött - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki azonban hozzátette: a javulás dinamizmusa most lelassult, bár még mindig pozitív a várakozás.

A konjunktúramutató ez év októberi plusz 10,4 százalékos értéke a dinamika mérséklődését mutatja az idei áprilisi plusz 14,8 százalékhoz képest, viszont jelentős elmozdulás a tavaly októberi mínusz kilenc százalék mélypont után.

Parragh László szerint ennek egyik oka az, hogy tavasszal a választási fordulat idézte elő a jelentős növekedést, a másik pedig, hogy most bizonytalanság érzékelhető az exportpiacainkon. Nagyon erőteljes volt az idei exportdinamika, de a következő időszakra ez nem tükröződik a vállalatok visszajelzése szerint - tette hozzá az elnök, aki szerint még a belső fogyasztás sem indult be.

Elmondta azt is, hogy két területen volt negatív a mérésük: az építőiparban, ahol további visszaesés tapasztalható, illetve a vállalatok jövedelmezősége terén.

Parragh László kiemelte: minden vállalati kör pozitív tartományban van. A hazai cégek azok, amelyeknél a legenyhébbek ezek a pozitív várakozások, az exportra termelő nagy nemzetközi cégek esetében azonban megtorpanás van, ezért csak mérsékelt az optimizmus.

Ami a foglalkoztatást érinti, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: már tavasszal jelezték a cégek, hogy terveznek létszámbővítést, és nemcsak a következő fél évben, de az azt követő időszakban is számolni lehet a foglakoztatás bővítésével.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete tizenhárom éve végez félévente vállalati konjunktúra kutatást. Az idén októberben 1.869 cég válaszolt a felmérés kérdéseire, amelynek eredménye bekerül az Európai Kamarák Szövetsége (EuroChambres) vizsgálatába.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást