Bankométer: a legtöbb bank emelte a tranzakciós díjait

Infostart
2010. november 15. 14:23
A bankok egy része a különadó bejelentése után megemelte néhány szolgáltatás díját - állapította meg elemzésében a Bankométer. A szakportál ügyvezetője, Veres Mátyás az InfoRádióban elmondta: július közepén nagyobb arányú, 10-30 százalékos volt az emelkedés, majd következett egy második, kisebb díjnövekedési hullám augusztus végén.

A Bankométer huszonnégy bank lakossági termékkínálatához kapcsolódó kondícióit elemezte az elmúlt tizenhárom hónapban. Június-július környékén a szakportál a különböző tranzakciós díjakban tapasztalt elmozdulást - tájékoztatott Veres Mátyás.

A díjak júniusban csökkentek ugyan, viszont július közepén nagyobb arányú, 10-30 százalékos emelkedés következett be, attól függően, hogy internetes vagy fióki átutalásról volt-e szó. Majd jött egy második, kisebb emelkedési hullám augusztus végén, szeptember elején. Akkor kifejezetten az internetes átutalás drágult 5-10 százalékkal. Az emelés a bankpiac jelentősebb hányadnál tapasztalható volt - tette hozzá a szakember.

Nem tudható biztosan, hogy ez a tendencia mennyire kapcsolható össze a kormány által az első akciótervben bejelentett, bankokra rótt különadóval. Az időpont egybeesése azonban utalhat erre - jegyezte meg Veres Mátyás.

Az egyeztetések után megalkotott banki etikai kódex nem függ össze a számlavezetési termékek díjának a változásával - vélekedett a szakértő. Elmondta: a kódex kimondja, hogy ha valakinek már aláírt hitelszerződése van, akkor a bank csak előre bejelentett és meghatározott okokból emelheti a megállapodáshoz kapcsolódó díjakat.

Egyéb szolgáltatásokra azonban nem terjed ki a magatartási kódex. Tehát a bank a tranzakciós díjat a saját akarata szerint változtathatja meg - fűzte hozzá.

A számlavezetési díjaknál szeptemberben 12 százalékos emelkedés volt tapasztalhat. Ez néhány új banki termék kifejlesztéséből és piacra vezetéséből adódott, jóllehet a korábbi termékek továbbra is elérhetők az ügyfeleknek - jegyezte meg Veres Mátyás.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást