Válogatott borok a magyar EU-elnökségi rendezvényeken

InfoRádió / MTI
2010. november 13. 10:51
Kiválasztották azokat a magyar vörös- és fehérborokat valamint pezsgőket, amelyeket Magyarország soros európai uniós elnökségének félévében felszolgálnak a különböző EU-találkozókon és eseményeken.

A több mint 250 különböző szintű rendezvényen így bemutatkozhat a magyar borkultúra és gasztronómia is. Minden rendezvényen egy-egy borrégiót ismerhetnek majd meg, a felszolgált borokat pedig Gál Helga, a soros elnökségi borfelelős (sommelier) mutatja be.

A Külügyminisztérium szakmai zsűrit kért fel a borok kiválasztására, a meghívott termelők körét pedig megadott szempontrendszer alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa állította össze a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének egyetértésével.

November 9. és 11. között a zsűri jó minőségű borokat és pezsgőket válogatott ki az állófogadásokra, a hivatalos vacsorákra, és 21 csúcsminőségű italt az informális miniszteri tanácsülésekre valamint egyéb magas szintű rendezvényekre.

Utóbbi kategóriába került a fehérborok között a Garamvári Szőlőbirtok Vincent Prestige Brut nevű pezsgője, Légli Ottó Gesztenyés Rieslingje és Landordja, Tóth Sándor Áldozói Zenitje, az Oremus három puttonyos Tokaji Aszúja, Szepsy István Tokaji Cuvéeje, a Disznókő 5 puttonyos Tokaji Aszúja.

A csúcskategóriában tizennégy vörösbor kapott helyet: az Etyek kúria Pinot noirja, a Takler Pincészet Kékfrankos reserve-je, Szőke Mátyás és Zoltán Peresi Cabernet-je és Merlot-ja, Thummerer Vilmos Vili papa cuvée elnevezésű bora, a St. Andrea borászat Egri bikavére (Merengő), a Frittmann testvérek Cabernet sauvignon-franc-ja, Gere Attilától a Kopar és a Cabernet Franc Selection nevű, Tiffán Ede és Zsolt pincészetének Elysiumja, a Bock Pincészet Bock Cuvée-je, a Gróf Buttler borászat Egri Phantomja és a Koch borászat Cabernet Sauvignon Barrique-ja és Jégbora - tájékoztatta pénteken az EU Elnökségi Kommunikációs Főosztálya az MTI-t.

A termelők által beküldött borokat a szakmai zsűri vakkóstolást követő pontozással értékelte. A zsűri elnöke, Mészáros Gabriella a borok kiválogatását követő csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a három nap alatt a nemzetközi elvárásoknak megfelelő tudással rendelkező 16 zsűritag közel 260 tételt kóstolt végig, hogy végül a legjobbak mellett döntsön.

Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: a gasztronómiai sokszínűség bemutatása is fontos. A felszolgálásra kerülő borok és ételek közti harmónia elérése érdekében a magyar elnökség egy neves gasztronómiai tanácsadóval is együttműködik. Az ételekért Ruprecht László kiemelkedő szakmai tudással rendelkező séf, a 2005-ös Magyar Nemzeti Szakács Válogatott csapatkapitánya lesz felelős.