Politikai konzultációk a nagyok gazdasági fórumán

InfoRádió / MTI
2010. november 13. 11:33
Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Japánnak azt a törekvését, hogy a szigetország állandó tagsággal rendelkezzen az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a japán és az orosz külügyminiszter pedig a két ország közötti kapcsolatok javításában állapodott meg.

Mindez jelzi, hogy a külpolitika éppúgy a középpontban áll, mint a gazdaság az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés szervezetének, az APEC-nek szombaton Jokohamában kezdődött csúcstalálkozóján, amelyen Barack Obama mellett a többi között részt vesz Dmitrij Medvegyev orosz és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő, továbbá több más térségbeli ország elnöke, illetve kormányfője.

A gazdasági és kereskedelmi együttműködés kérdéseit megvitatni hivatott csúcsértekezlet keretében - immár hagyományosan - több kétoldalú találkozóra kerül sor, és ezek nyitányát Barack Obama és a japán miniszterelnök, Kan Naoto megbeszélése jelentette.

Értesülések szerint az amerikai elnök Washington határozott támogatásáról biztosította azt a tokiói szándékot, hogy Japán állandó tagsághoz jusson az ENSZ Biztonsági Tanácsában, egyetértve azzal, hogy a szigetország esetében olyan ázsiai gazdasági és politikai hatalomról van szó, amely hosszú idő óta a világszervezet egyik legfőbb pénzügyi támogatója. Az amerikai elnök egyébként a napokban Indiában tett látogatása során támogatta Újdelhi hasonló törekvését is.

A jokohamai csúcstalálkozó keretében - ugyancsak szombaton - tárgyalt egymással az orosz és a japán külügyminiszter. A Kuril-szigetek déli részét alkotó, japán szóhasználattal "északi szigetek" hovatartozása miatt a két ország között a közelmúltban ismét fellángolt területi vita nyomán Szergej Lavrov és Maehara Szeidzsi a kétoldalú kapcsolatok javításában állapodott meg, azt hangsúlyozva, hogy az együttműködés erősítése egyaránt stratégiai fontosságú Oroszország és Japán számára. Lavrov közlése szerint japán kollégájával megállapodtak abban, hogy minden lehetőséget megragadnak a kapcsolatok javítására. Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a külügyminiszterek által megfogalmazott közös törekvést Dmitrij Medvegyev orosz államfő és Kan Naoto japán miniszterelnök a hétvégén külön csúcstalálkozó keretében szentesíti.

Az APEC-csúcstalálkozó megnyitásához időzítve több ezren tüntettek Jokohamában a kínai államfő látogatása ellen. A tüntetők mindenekelőtt Kína emberi jogi, illetve kisebbségi politikája ellen tiltakoztak. A két ország között az elmúlt időszakban kiéleződött a feszültség egy dél-kínai-tengeri hajóincidens miatt.