Indul a harc: az új cégeknél lehet olcsó a kötelező

Infostart
2010. október 29. 18:33
Szombaton hirdetik meg tarifáikat a kötelező biztosítási kampányban a biztosítótársaságok. A jogszabályi változások miatt nagy a várakozás a piacon, és minden eddiginél több érdeklődőt, illetve váltót prognosztizálnak a szakértők.

Többen latolgatják azt, hogy vajon a hengerűrtartalomról a teljesítmény alapú elszámolásra való átállás csökkenést, vagy növekedést hoz a kötelező biztosítási díjban számukra. Ez a jogszabályi módosítás az, ami a legnagyobb figyelmet kapta, kezdve onnan, hogy egyes vélekedések szerint több olyan forgalmi engedély van, amelyben hibásak lehetnek az erre vonatkozó adatok.

A kampány előszelében az alkuszok a kalkulátorokat népszerűsítették, a Magyar Biztosítók Szövetsége is bejelentette, hogy elkészült a kalkulátora, de hogy használható lesz-e rögtön a díjak meghirdetése után, azt pontosan nem tudni, mivel egyelőre tesztelik a rendszert.

Bár a várakozások szerint a tavalyi megközelítően másfél millió váltó után, idén legalább ennyi, egyes felmérések szerint jóval több is lehet, akár több mint 2 millió, ne felejtsük el megjegyezni azt sem, hogy aki idén vásárolt autót, az könnyedén kihagyhatja a szombattól kezdődő lázas kalkulálást, mivel neki már nem év végén, hanem a szerződés megkötésének időpontjában jár le a biztosítása.

A szűkülő piac ellenére továbbra is komoly versenyre számíthatunk a piacon. A döntésnél legfontosabb szempont az ár, az eddigi tapasztalatok szerint pár ezer forintért is váltanak az autósok. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének közlése alapján 14 biztosítótársaság hirdet díjat. Egy új és egy régi-új szereplő is megjelenik, ugyanakkor az AIM biztosítónak a felügyelet megtiltotta új kötelező felelősségbiztosítások kötését.

Az árak tekintetében emelkedő díjra nem nagyon számítanak a szakértők, ugyanakkor komoly csökkenésre sem, legfeljebb az újonnan megjelenőktől.

A biztosítótársaságok szombaton a napilapokban teszik közzé tarifáikat, és a szerződéseket november 30-ig lehet felmondani, majd december végéig kell az újat megkötni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást