Balatonboglári buborék

InfoRádió / MTI
2010. október 29. 20:09
Strandfejlesztéssel, az első balatoni csavargőzös-hajó felújításával, turisztikai piac kialakításával és műemlék-felújítással kíván egyedi turisztikai kínálatot kialakítani Balatonboglár a turisztikai vonzerő fejlesztésére elnyert 201,6 millió forintos uniós támogatás segítségével.

Erről Varga Kálmán, a boglári városfejlesztési bizottság elnöke számolt be pénteken Balatonbogláron, ahol Pór Péterrel, a város főépítészével közösen sajtótájékoztatón adott tájékoztatást a 320 millió forint értékű "Családbarát örökségvédelem" nevű komplex turisztikai programról.

Varga Kálmán elmondta, az öt elemből álló, 2012 május 31-ig megvalósuló beruházás része egy fejlesztési csomagnak, amely a város turisztikai arculatát, szolgáltatásait teljes mértékben megújítja.

Az októberben startolt projektben a déli Balaton-part egyik legrégebbi szabad strandján építenek "Boglári Buborék" néven egy fizetős, egyedi, vizes játékteret, egyebek közt vízágyúkkal, permetezőkkel, csúszdákkal, ugráló-gömbökkel. A város kikötőjében található közel 140 éves csavargőzös műemlékhajó felújításával pedig interaktív hajómúzeumot kívánnak kialakítani. A város főterén helyi turisztikai piac létesül, amelynek célja egy esztétikus, a helyi őstermelők és kézművesek termékeit, ajándéktárgyait kínáló piac megépítése 28 árusítóhellyel.

A projekt részeként az önkormányzat mobil színpadot és rendezvénysátrat is vásárol, amire régóta szüksége van a nagyszabású rendezvényeihez. Sor kerül a védettséget élvező műemlék, a Kék Kápolna felújítására és a Szent Erzsébet Emlékpark (kápolnapark) megújítására, turisztikai hasznosításra is.

Varga Kálmán hangsúlyozta, a fejlesztések révén új és egyedi turisztikai szolgáltatások jönnek létre, új munkahelyek teremtődnek, és a számítások szerint 2017-re 50 ezerrel nőhet a vendégéjszakák száma Balatonbogláron.