Több munkaügyi szabályt is megsértett a Tesco

InfoRádió / MTI
2010. október 28. 09:51
Több területen is szabálytalanságokat állapított meg az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség a Tesco Globál Áruházak Zrt.-nél. A tájékoztatás szerint több millió forintos munkaügyi bírság kiszabása várható, de a pontos összeg még változhat.

A főfelügyelőség közölte: a helyszíni ellenőrzések alapján megállapítható, hogy a Tesco a többi között nem tartotta be a munkaidő-nyilvántartási kötelezettséget, megsértette a munkaközi szünet kiadására, illetve a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályokat, valamint a napi munkaidő felső mértékét szabályozó előírásokat. A tájékoztatás szerint a Tesco általánosságban is alultervezte a munkavállalói létszámot, így a szabadság vagy betegség esetén szükségszerűen keletkező létszámhiányt csak a munka- és pihenőidőre vonatkozó előírások megsértésével lehetett pótolni.

A Tesco közleménye szerint az OMMF olyan egyedi eseteket állít be általános érvényűnek, amelyek megtévesztők és félrevezetők lehetnek, és a vállalatot rossz színben tüntetik fel. A Tesco munkavállalóit tisztességesen, a törvényeknek megfelelően alkalmazza, írja a közlemény, amely szerint az OMMF még nem bocsátotta rendelkezésükre a vizsgálat összes határozatát.