A legtöbb eladatlan lakás a XIII. kerületben van Budapesten

InfoRádió / MTI
2010. október 28. 12:05
Minden harmadik új lakás eladásra vár Budapesten - derült ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis legfrissebb elemzéséből. A legtöbb eladatlan lakás a XIII. kerületben van.

 Az elemzés megállapítja, bár összességében kisebb az új lakás kínálat jelenleg, mint tavaly, a kereslet csökkenése még mindig erősebb. Míg 2008 őszén az eladás alatt álló új lakás projektekben 25 ezer új lakás volt, tavaly pedig 23 ezer, addig idén ez a szám 20 ezer alá csökkent a fővárosban. Ezzel párhuzamosan a projektek száma idén őszre 188-ra csökkent, ez a szám az utóbbi években tartósan 250 felett volt.

Az egyre szűkülő kínálatból viszont egyre nagyobb az eladatlan lakások aránya. 2008-ban az értékesítés alatt álló fővárosi új lakás projektekben a lakások 21 százaléka volt eladatlan, tavaly ez az arány már 25 százalékra emelkedett és idén ősszel pedig elérte a 31 százalékot.

Ha csak a számokat nézzük: jelenleg mintegy 5900 eladatlan lakás van a fővárosi ingatlanpiacon, amelyből közel 4200 már felépült és költözhető, a többi tervezés vagy építés alatt áll. A kerületekre bontva a legtöbb eladatlan lakás a XIII. kerületben található, ezt követi a XI., a XIV., és a VIII.

Ez a megoszlás nem meglepő, hiszen gyakorlatilag megfelel a korábbi lakásépítési aktivitásnak. A legkedvezőbb helyzetben a XVI. kerület új lakás piaca áll, ahol mind arányában, mind volumenében a legkisebb az eladatlanság.
Márpedig a trendeket tekintve változás nem nagyon várható rövid távon. A budapesti újlakáspiacra továbbra is az egyre szűkebb kínálat, az egyre kisebb lakásépítési aktivitás jellemző, amellett, hogy az eladatlan lakások aránya is növekszik. Ennek megfelelően a piaci szereplők is visszafogottá váltak, némelyeket nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek, az erősebbek pedig lassítják projektjeiket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást