Veszélyes, ha túl olcsó a kötelező biztosítás

Infostart
2010. október 27. 13:29
Továbbra is garantált a verseny a kötelező biztosítási piacon - állítja a Magyar Biztosítók Szövetsége, mivel a piaci szereplők számának növekedése és a kis mértékben zsugorodó piac fenntartja az árversenyt a biztosító társaságok között.

A magyar biztosítók szövetsége is elkészítette díjkalkulátorát, amely összehasonlítja a kötelező kampányban díjat hirdető társaságok tarifáit az autótulajdonosok számára - jelentette be a szervezet. Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan mikortól érhető el a kalkulátor; jelenleg még tesztelés alatt áll.

A gépjármű biztosítási tagozat elnöke elmondta: az utóbbi öt évben folyamatosan nőtt a biztosítási szerződések száma, az éves átlagdíj pedig csökkent, igaz nem sokkal: míg 2005-ben 32.510 forint volt, addig 2009.ben már csak 31.330.

Megyeri Gábor hozzátette: a díjcsökkentés oka nem csupán a verseny, hanem az is, hogy csökkent a kárráfordítás. Ugyanakkor, bár a verseny generálta a viszonylag alacsony biztosítási díjakat, azért veszélye is van ennek, mivel az egyre kisebb összeg a szolgáltatások minőségét ronthatja.

Dinamikus nőtt ugyanakkor a kampányban biztosítót váltók száma, 2005-ben még 350 ezren döntöttek más társaság mellett az ügyfelek, 2009-ben azonban már megközelítette a váltók száma a másfél milliót.

Megyeri Gábor szólt a jogszabályi változásokról. Ilyen a sokat emlegetett köbcenti alapú számlálásról való átállás a kilowatt alapúra, ami a szakértő szerint jobban idomul a kockázatokhoz. Kevésbé ismert azonban, hangsúlyozta Megyeri Gábor, hogy 2011. január elsejétől a jelenlegi 60 napról 45 napra csökkent az az idő, amíg az esedékességtől számítva legkésőbb befizethető a biztosítás díja. Az Országgyűlés parlament hamarosan tárgyalja a szövetség által is szorgalmazott módosítást, hogy ismét 60 nap legyen ez az időtartam.

Amennyiben valaki kifut az időből, úgy megszűnik a szerződése, és úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetnie, ami jóval magasabb az átlagos biztosítási díjnál.

A Mabisz a jogszabályi változások, az élesedő díjverseny, valamit az újabb és újabb konstrukciók miatt arra hívja fel a figyelmet, hogy minden autótulajdonos alaposan tájékozódjon, mielőtt dönt, hogy kinél köti meg kötelező biztosítását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást