Matolcsy: legalább 4,5 százalékos minimálbér emelés szükséges

InfoRádió / MTI
2010. október 22. 17:35
Legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést fog javasolni 2011-re a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak, de az inflációt is figyelembe véve ennél nagyobb emelésre is szükség lehet - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tanács pénteki ülésén.

Legalább 4,5 százalékos minimálbér emelés szükséges, hogy senki ne járjon rosszul a jövőre bevezetendő egykulcsos, 16 százalékos szja kulccsal - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,4 százalékos inflációval számol.

A miniszter az országos érdekegyeztető tanács ülésén kiemelte: az új személyi jövedelemadó rendszer jóval egyszerűbb lesz, a 2010. évi szja bevallás már csak 14 oldalas, szemben az eddigi 32 oldallal, a 2011. évinél már elegendő lesz egyetlen A/4-es oldal.

A szakszervezetek álláspontja szerint a tervezett adórendszer a magasabb jövedelműek számára kedvező, és, például a minimálbéren foglalkoztatottaknak az egykulcsos adórendszer több mint kétezer forintos veszteséget eredményez, ráadásul a bruttó 210.000 forintos átlagkeresetnél "szenvedik el" az adózók a legnagyobb veszteséget az adójóváírás átalakítása miatt, ugyanakkor korrektnek és támogatandónak nevezte, hogy 2012-ben a bruttósítást kivezetik a rendszerből. Ezzel kapcsolatos a javaslatuk is, miszerint az adójóváírást akkor kezdjék el kivezetni, amikor a szuperbruttósítást.

A munkaadói oldal részéről üdvözölték a társasági adó további csökkentését, és egyetértenek az egykulcsos személyi-jövedelemadó bevezetésével is, mert versenyképességet és átláthatóságot eredményez, valamint támogatják a gyermekkedvezmény bevezetését is. A kormány minimálbér ajánlását pedig megfontolják.

Mindkét fél szólt a válságadókról, a szakszervezetek a munkahelyeket féltették, a munkaadók pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a kiadások növekedését a vállalatok általában beépítik a költségeikbe, ez elképzelhető a válságadóval is, és hiányolták a szakmai konzultációkat.

Matolcsy György nem cáfolta a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnökének felvetését, amely szerint a központi közigazgatásban a kormány 5 százalékos, a központi közigazgatás háttérintézményeinél pedig 10 százalékos létszámleépítést tervez, valamint a közszféra dologi költségeinek öt százalékos csökkentését tervezi. A nemzetgazdasági miniszter bejelentette: a 2011. évi költségvetésről október 27-én tárgyal a kormány, s ezután lehet egyeztetni a közszféra létszámának és költségvetésből származó kiadásainak alakulásáról.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács következő plenáris ülése november 5-én lesz, ekkor kezdődnek el a 2011. évi bértárgyalások.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást