Kármán: már jövőre csökkenhet a GDP-hez mért államadósság-ráta

Infostart
2010. október 21. 12:50
Az államadósság csökkentése a kormány gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb célja - mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Raiffeisen Bank befektetői konferenciáján. Kármán András hozzátette: ezt kétféle módon lehet elérni, a növekedés ösztönzésével, vagy a finanszírozási igény csökkentésével; szerinte ezt a kettőt egyszerre kell megvalósítani.

Jövőre három, 2012-ben pedig 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít a kormány - mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a Raiffeisen Bank befektetői konferenciáján.

Kármán András kiemelte: a közeljövőben lassabb és vontatottabb európai fellendülésre számítanak, tehát a külső kereslet szempontjából kedvezőtlenebbek a magyar gazdaság kilátásai. Éppen ezért szerinte a növekedésösztönzés belső forrásait kell megtalálni. Ennek eszköze lehet a versenyképességünk javítása.

A meghozott intézkedések közül említette az adórendszer egyszerűsítését, az adókulcsok csökkentését, a szakképzés fejlesztését, illetve a kkv-szektor erősítését.

Kármán András hangsúlyozta: a kormány gazdaságpolitikájának egyik célja az államadósság csökkentése. Ezt kétféle módon lehet elérni, a növekedés ösztönzésével, vagy a finanszírozási igény csökkentésével, azaz a kiadások mérséklésével; az államtitkár szerint ennek a kettőnek egyszerre kell történnie.

Kármán András a kormány kiadáscsökkentő intézkedései között említette, a ppp-beruházások leállítását, a közigazgatás karcsúsítását, illetve az állami vállalatoknál a költségstopot, és a feladataik újragondolását, átszervezését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást