Egészségpénztári vezetők leváltását kezdeményezte a PSZÁF

Infostart
2010. október 21. 11:06
Átfogó vizsgálatot folytatott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Dimenzió Egészségpénztárnál. A feltárt súlyos jogsértések miatt a Felügyelet intézményi bírság kiszabása és a közgyűlés összehívására való kötelezés mellett kezdeményezte a vezető tisztségviselők felmentését, az ügyvezető munkaviszonyának megszüntetését, és személyi bírságot is alkalmazott.

A Felügyelet kötelezte a Dimenzió Egészségpénztárat, hogy 2010. december 15-ig szüntesse meg nem engedélyezett vállalkozási tevékenységét, és a jövőben működési tartalékából csak az alaptevékenység vagy a kiegészítő vállalkozási tevékenység érdekében szükséges kifizetéseket teljesítsen.

A Dimenzió Egészségpénztárat ötmillió forint, Kricsfalvi Péter ügyvezetőt kétmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a hatóság.

A Felügyelet a közlemény szerint kezdeményezte az egészségpénztár igazgatótanácsi elnöke és négyfős tagsága, az ellenőrző bizottság elnöke és kétfős tagsága felmentését, valamint az ügyvezető munkaviszonyának megszüntetését. Az egészségpénztárnak 2010. október 31-ig közgyűlést kell tartania a felügyeleti határozatból eredő döntések meghozatalára, illetve december 15-ig intézkedési tervet kell benyújtania az egészségpénztár jövőbeni tevékenységére, a működési veszteség kezelésére, illetve a vezető tisztségviselők felelősségének kivizsgálására vonatkozó intézkedésekről.

A Dimenzió Egészségpénztár kiterjedt egészségügyi célú finanszírozási tevékenységet folytatott úgy, hogy az egészségügyi intézményt működtető egészségpénztárakra vonatkozó jogszabályi előírásokat egyáltalán nem alkalmazta. Az egészségpénztár a működési tartalékból történő kifizetések garanciális szabályait saját egészségügyi intézménye tekintetében sem tartotta be maradéktalanul. Az egészségpénztár e mellett működési tartalékából számos esetben teljesített alaptevékenysége szempontjából indokolatlan, teherviselő képességével arányban nem álló kifizetéseket.

A felügyeleti vizsgálat összességében az egészségpénztári tevékenységre vonatkozó alapvető szabályok megsértését állapította meg - olvasható a PSZÁF közleményében


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Binder István, a PSZÁF szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást