Nem lehet az ügyfelekre hárítani a távközlési különadót

Infostart
2010. október 20. 09:00
Egyöntetű vélemény a távközlési szektorban, hogy a szabályozási korlátok miatt nem hárítható át az ügyfelekre a távközlési szektorra kivetett különadó, viszont az egyéb beruházásokat erősen visszavetheti. Az Országgyűlés hétfő este megszavazta az erre a szektorra kivetett válságadót, amelyből a következő három évben, évente 61 milliárd forint bevételre számít.

Az Országgyűlés által elfogadott jogszabály a kisebb távközlési cégeket mentesíti az adóteher alól, ugyanis 100 millió forintos nettó árbevétel alatt nem kell fizetni. 100 és 500 millió között 2,5, afölött 4,5 százalék az adó mértéke, illetve az adózás előtti eredmény terhére el lehet számolni az extraadót, tehát a társaságiadó-alapot ezzel korrigálni lehet.

Mindez azt jelenti, hogy a Magyar Telekom fizeti majd az adó nagy részét, s az egyes számítások szerint a tavalyi nettó profit felét elviszi. A távközlési társaság elnök-vezérigazgatója újságíróknak úgy nyilatkozott: a különadó a Magyar Telekomot arra kényszerítheti, hogy visszafogja a beruházásait, vagy csökkentse az osztalékfizetés mértékét.

Cristopher Mattheisen megerősítette a Portfolio.hu becslését, miszerint a vállalat a szektorra kivetett 61 milliárd forintos különadó mintegy felét fizeti majd.

A vállalat közlemény emlékeztetett arra is, hogy elmaradtak az előzetes egyeztetések és az érintett szolgáltatók tájékoztatása, így meglepetésként érte a céget a különadó mértéke és időtartama.

A Telenor szerint a távközlési adó nem csak az EU szabályaival ellentétes, hanem általában a beruházásokat, konkrétan a mobil telekommunikációs beruházásokat, a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést is hátrányosan érinti.

A Telenor emlékeztet: az Európai Bizottság Franciaországot és Spanyolországot már felszólította a távközlési adó eltörlésére annak alapján, hogy az ilyen jellegű adóknak nem szabad meghaladniuk az iparág szabályozásának költségét. Emellett hangsúlyozták: a mobil kommunikáció és az internet a kevés húzóágazat egyike, amely kiválóan alkalmas új munkahelyek teremtésére; egyes tanulmányok szerint 88 ezer új munkahelyet lehetne létrehozni Magyarországon a 2020-ig tartó időszakban. A most bevezetett adóval pedig ez a lehetőség került veszélybe.

Az Invitel vezérigazgató-helyettese újságíróknak azt mondta: a pluszadót nem lehet a fogyasztókra hárítani, mivel egyrészt a távközlési piac nagyon szabályozott, másrészt pedig ebben a szektorban évek óta folyamatosan csökkennek az árak, s a felhasználók emelést nemigen fogadnának el - tudósított az MTI. Zsembery György szerint is inkább a beruházások maradhatnak el.

Összecseng ezzel a véleménnyel a Vodafone közleménye is: társaság hangsúlyozta, megérti a kormány szándékát a hiánycél mérsékléséért, ugyanakkor a távközlési különadó veszélyezteti a harmadik és negyedik generációs mobilhálózatok fejlesztését, ami a piac szempontjából fontos lenne. A Vodafone egyúttal bejelentette: tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Panulin Ildikó és Litauszky Balázs összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást