Így húzzák csőbe ügyfeleiket az ingatlanpiac vámszedői

Infostart
2010. október 20. 08:00
Új trükk jelent meg az ingatlanpiacon. Magukat befektetőnek kiadó cégek jelentkeznek a lakásukat vagy házukat eladásra kínálóknál, de az adás-vétel feltételeként kikötik, hogy kizárólag az általuk küldött értékbecslő véleményét fogadják el. Ennek pedig borsos költsége van, amit előre kérnek el - mondta az InfoRádiónak Velencei Zoltán, a tulajdonostól.com weboldal alapítója.

Bajbajutott ingatlantulajdonosokra vetették ki a hálójukat a hamis befektetési ajánlattal jelentkezők - figyelmeztetett a Tulajdonostól.com honlap alapítója.

Ezek a cégek főleg vidéki, ingyenes kiadványokban adnak fel hirdetéseket, amelyekben azt ajánlják a tulajdonosoknak, hogy készpénzért megvásárolják az ingatlanjukat. Egyben azt is sugallják, hogy komoly, külföldi befektetői háttérrel rendelkeznek - közölte Velencei Zoltán.

Amikor a hirdetésre jelentkezik a tulajdonos, megerősítik a készpénzes vásárlási szándékukat. Egyetlen kikötésük viszont, hogy hivatalos értékbecsléssel kell alátámasztani a vásárlást. Ehhez pedig maguk küldik az értékbecslőt, amelynek díja 20-50 ezer forint között mozog, és ezt előre kell kifizetnie az eladónak.

Az értékbecslést elvégzik ugyan, de itt számukra véget is ér a történet, mivel csupán ennek a díját akarják kasszírozni. Az ügyféllel olyan szerződést íratnak alá, amely őket nem kötelezi vásárlásra. Majd az értékbecslés elvégzése után irreálisan alacsony árat ajánlanak fel, amiért nyilvánvalóan nem adja el nekik ingatlanát a lépre csalt tulajdonos.

Velencei Zoltán hozzátette: az értékbecslést jogi szempontból valósan végzik el, de azt nem hiszi, hogy ezt később bármely pénzintézet elfogadná a hitelezési eljárásban.

A szakértő azt tanácsolja az ingatlantulajdonosoknak, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében fordítsanak egyet az eljáráson: ők ajánljanak fel árat, ezt támasszák alá értékbecsléssel, de ennek díját csak akkor vonják le a vételárból, ha az üzlet létre jött.

Hanganyag: Szabó Fruzsina


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást