Aki nem hisz a forgalminak, vizsgáltassa be az autóját!

Infostart
2010. október 19. 17:00
Kimondatlanul, de gyakorlatilag képtelenségnek minősíti a Nemzeti Közlekedési Hatóság, hogy 200 ezer olyan forgalmi engedély lenne, amelyben tévesen szerepel az autó teljesítménye. A hatóság az InfoRádió érdeklődésére közölte: az elmúlt években javították a forgalmikban szereplő hibás teljesítményadatokat a tulajdonosok, így megalapozottan nem becsülhető meg azon gépjárművek száma, amelyeknél hibásan szerepel a kilowattban kifejezett teljesítménymutató.

2007 óta a gépjárműadót az önkormányzatok az autó teljesítménye alapján vetik ki. Azaz legkésőbb három éve minden autótulajdonos határozatot kapott arról, hogy gépjárműje a hatósági nyilvántartás szerint milyen teljesítményű.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság az InfoRádió kérdésére közölte: korábban valóban sok esetben előfordult, hogy egy adott járműtípusra, annak valamelyik változatára vonatkozó adat a közlekedési igazgatási nyilvántartásban nem, vagy tévesen szerepelt, de ezeket az adatokat a közlekedési hatóság folyamatosan javította, az ügyfelek, illetve a közúti járműnyilvántartást vezető hivatal kezdeményezésére.

Amennyiben a határozatban kiküldött adat eltért a forgalmiban bejegyzettől, akkor a tulajdonosok, vagy üzembentartók kezdeményezhették a javítást, illetve ezt most is megtehetik az illetékes okmányirodáknál. Igaz, a kérelmet megelőzően a gépjármű üzemeltetőjének a közlekedési hatóság valamelyik vizsgálóállomásán kérnie kell egy, a jármű teljesítményadatának megállapítására szolgáló szemle elvégzését, valamint a tényleges teljesítményadat megállapítását, ennek a költsége azonban mindössze 1200 forint.

Mindezek alapján állítja azt a közlekedési hatóság, hogy ellentétben a piacon keringő 200 ezres számmal, a legtöbb hibás adatot már javították, és megalapozott becslés a maradékra nem adható. A problémára egyetlen ellenszer van: aki biztosra akar menni, az fordítson erre egy kis időt, ellenőrizze az adatot a közúti járműnyilvántartásban, illetve az autó típusa szerinti magyar vezérképviseletnél, és ha eltérést talál, vizsgáltassa be a járművét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást