Így változtatna a válságadón a kereskedelmi szektor

Infostart
2010. október 16. 12:22
Nem vitatja a kereskedelmi láncokra kivetett válságadó mértékét, illetve indokoltságát az Országos Kereskedelmi Szövetség - mondta az InfoRádiónak a szervezet főtitkára. Vámos György hangsúlyozta: szeretnék elérni, hogy az adó első részletét csak jövő év januárjában kelljen megfizetniük, illetve, hogy az adó vetítési alapja ne az árbevétel, hanem az árrés legyen.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség elfogadja, hogy válságos helyzetben válságadóra is szükség lehet, és nem kételkedik abban, hogy a kormány adóterve megalapozott, ezért a kereskedelmi láncokra kivetett 30 milliárdos adó megfizetését sem vitatja - közölte az InfoRádióval a szervezet főtitkára.

Vámos György ugyanakkor hangsúlyozta: a szervezet felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a kereskedelmi szektor is rendkívül nehéz helyzetben van, 2007 óta évről évre csökken a forgalom, beruházásokat kellett visszafogni. Az adó módjával kapcsolatban van a szövetségnek az a felvetése, hogy az adó alapja ne az árbevétel, hanem a kereskedelmi árrés legyen - tette hozzá.

A válságadó idei befizetése az év végére eshet, erre nem volt idő felkészülni, ezért a szervezet azt kéri, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy a 30 milliárd forintot a jövő év elején kelljen a pénzt befizetni - fejtette ki Vámos György.

A kereskedelmi szektor cégei azon gondolkodnak, hogy más területeken hogyan tudják visszafogni a költségeket, mert rövid távon nem fogják az árakat emelni a válságadó miatt - közölte a főtitkár. Hozzátette: ha azonban elhúzódik a válság, szembe kell nézni azzal, hogy egyes területeken beépítik az adót a fogyasztói árba.

Vámos György nem tud arról, hogy bármelyik vállalat kivonulást tervezne az adó miatt, a cégek azon dolgoznak, hogy piaci helyzetüket erősítsék.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást