"Az intézkedések az egyensúly melletti elkötelezettségét mutatják"

Infostart
2010. október 14. 17:07
A kormány által bejelentett intézkedések segítik az idei és jövő évi államháztartási hiánycél tartását - mondta el a Portfolio.hu elemzője. Madár István szerint az energetikai szektor kivételével, a kereskedelmi illetve a távközlési szektorokra kivetett válságadó egy részét át fogják hárítani a fogyasztókra a szolgáltatók.

Olyan nagysúlyú elvonásokat eszközöl a kormány a szerdán bejelentett intézkedésekkel, amelyeknek bőven elegendőnek kell lenniük arra, hogy jövőre a 3 százalékos hiánycél teljesüljön - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője. Madár István szerint a lépések a kabinetnek az egyensúly melletti elkötelezettségét mutatják.

A magán-nyugdíjpénztárak újraállamosításról nincs szó, de megrökönyödést keltő intézkedés volt, hogy novembertől 14 hónapra felfüggesztik az átutalásokat, és a hazai vagyonkezelői szakmának és a magán-nyugdíjpénztári szegmensnek nagy érvágást jelent - vélekedett a szakértő. Madár István emlékeztetett arra is, hogy Matolcsy György csütörtökön azt nyilatkozta: a kormány vizsgálja a magánnyugdíjpénztár-tagok állami rendszerbe való visszalépésének lehetőségét. Ezt azt mutatja, hogy magán-nyugdíjpénztári rendszert kivezethetik, és ehelyett az állami fizetéseket támogatja a kormány - tette hozzá.

Egyelőre nem világos, hogyan lehet kompenzálni a befizetőket, és alkotmányossági kérdés is felvetődött amiatt, hogy a pénztártagok tulajdonában lévő magán-nyugdíjpénztárak befizetéseit sajátítja ki a kormány - fejtette ki a Portfolio.hu elemzője.

Madár István szerint az energetikai szektorban a kormánynak vannak eszközei annak megakadályozására, hogy a válságadót a cégek továbbhárítsák az emberekre.

Bár a nemzetgazdasági miniszter a telekommunikációs szektorban a gyilkos verseny miatt nem tart valószínűnek áremelést, az elemző arra számít, hogy a vállalatok bizonyos mértékben áthárítják a költségeket a fogyasztókra. A kiskereskedelmi szektorban is várható áremelés, mivel az szja csökkenésével emelkednek a jövedelmek, ez pedig fedezetet nyújthat a vásárlóerőben - vélekedett Madár István.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást