Ilyenek a kilátások a túltelített lakáspiacon

Infostart
2010. szeptember 24. 20:27
Igény van ugyan továbbra is a lakásvásárlásra, de az önerőt már nem mindenki képes előkeríteni. Emellett a korábbi állami támogatással sem számolhatnak - jellemezte a lakáspiacot a Duna House elemzője. Murányi Ákos hozzátette: ez azt jelenti, hogy következő egy évben nem lesz érdemi elmozdulás a lakásárakban és marad a túlkínálat a piacon.

Tapasztalható némi elmozdulás, de azt azért azt koránt sem lehet mondani, hogy emelkedés indult volna el a lakáspiacon - szögezte le az elemző.

Murányi Ákos elmondta: akinek megvan hozzá az önereje, az most viszonylag kedvező feltételekkel tud hitelt felvenni. A gond csak az, hogy a többségnek még a szükséges induló összeg sem áll a rendelkezésére, devizahitelezésről pedig már nem beszélhetünk.

Továbbá hiányzik a lehetőségek közül az is, amely önerőt biztosítana a vásárlóknak. A nyilatkozatokból azonban úgy tűnik, hogy a döntéshozók inkább az előtakarékoskodásra próbálnak ösztönözni.

Azt nehéz megmondani, hogy visszaállítják-e a régi lakástámogatási rendszert. Úgy tűnik azonban, hogy nem tér vissza a "fészekrakó program" és "szoc.pol".  Arról lehet olvasni, hogy bérlakásépítésre adnak majd támogatást, amivel egyébként egy régi hiányt pótolnak Magyarországon - magyarázta az elemző.

Az igény azért ma is megvan a lakásvásárlásra. Viszont az anyagi bizonytalanság, a félelem a munkahelyek elvesztésétől, illetve a hitelfelvételi hajlandóság csökkenése miatt nehezebben vágnak bele.

A piacot nem csak Magyarországon, hanem egész Európában azt tudná fellendíteni, ha elindulta a gazdaság növekedése. Ennek időpontjáról különbözőek a vélemények, azonban még egyik sem vált be. Murányi Ákos úgy véli, hogy erre egy éven belül nem lehet számítani.

A szakértő nem lát olyan külső hatást, amely az ingatlanok drágulásához vezetne. Ráadásul a magas svájci frank árfolyam miatt sok a kényszereladó, így jóval nagyobb a kínált lakásállomány, mint ahányan vásárolni akarnak - jegyezte meg.

Először tehát ennek a túlkínálatnak kellene valamennyire csökkennie. Erre azonban, egyelőre semmilyen jel nem mutat - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást