A vártnál jobb a szeptemberi ifo üzleti hangulatindex

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 24. 10:43
Csökkenés helyett nőtt a Müncheni Egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szeptemberi német üzleti hangulatindexe. A mutató 106,8 pont lett az augusztusi 106,7 pont után. A szakértők 106,5 pontos szeptemberi indexre számítottak.

Utoljára 2007 közepén járt ilyen magasan az index, mielőtt még bármilyen jele is érzékelhető lett volna a Lehman-csőd által kiváltott globális pénzügyi válságnak.

Szeptemberben az aktuális helyzet megítélésének mutatója 109,7 pontra javult az augusztusi 108,2 pontról.

A jövőbeli kilátásokra vonatkozó index 103,9 pontra gyengült az augusztusi 103,9 pontról.

Klaus Abberger, az ifo gazdasági elemzője pénteken azt mondta, hogy a német gazdasági növekedés új szakaszba lépett, némileg lassul, miközben az exportálók kissé borúlátóak az amerikai és a kínai gazdaság kilátásai kapcsán.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut für Wirtschaftsforschung e.V. an der Universität München) havonta mintegy hétezer ipari, nagy- és kiskereskedelmi, valamint építőipari vállalkozástól gyűjti be az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozásokat, illetve az aktuális üzleti helyzet megítélésére vonatkozó véleményeket. Az index több éves tapasztalat alapján pontos képet vázol fel a német gazdasági helyzet alakulásáról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vincze András tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást