Megadta az engedélyt a GVH az FHB-nak az Allianz Bank megvásárlására

Infostart
2010. szeptember 22. 13:39
Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal, hogy egyedüli irányítást szerezzen az FHB Jelzálogbank az Allianz Bank felett, és ugyanígy járt el a Prémium Magánnyugdíjpénztárnak az AXA Önkéntes- és Magánnyugdíjpénztárba történő beolvadásával, valamint a Wallis Asset Management Zrt.-nek a NAV-Invest Kft. feletti irányításszerzésével kapcsolatban is.

A GVH 2010. szeptember 14-én hozott döntésével engedélyezte, hogy az FHB Jelzálogbank Nyrt. (FHB) - részvényei 100 százalékának megszerzésével - egyedüli irányítást szerezzen az Allianz Bank Zrt. (Allianz) felett.

A vállalkozások egyaránt jelen vannak a lakossági, illetve a vállalati banki szolgáltatások - beleértve hitelezést, illetve betétgyűjtést - magyarországi piacán, ám tekintettel a felek adott területen fennálló alacsony, illetve a versenytársak jelentős piaci részesedésére, a GVH értékelése szerint az összefonódással nyilvánvalóan nem jár együtt káros horizontális hatás ezeken a piacokon.

A GVH határozatában kitért az FHB-csoport jelzáloghitelezéssel kapcsolatos speciális szerepére, mely elvileg felvetheti annak a lehetőségét is, hogy a jelzáloghitelek refinanszírozása is elkülönült érintett piacot alkot. Ebben az esetben az összefonódás vertikális hatással is járhat, hiszen az FHB az Allianz számára nyújt szolgáltatást.

A versenyhatóság ugyanakkor arra jutott, hogy figyelemmel az Allianz alacsony piaci részesedésére, illetve arra a körülményre, hogy az Allianz már az összefonódás előtt is kapcsolatban állt az FHB-val, káros hatás nem lenne azonosítható. Miként - szintén a felek kapcsolódó piacokon meglevő részesedésére tekintettel - az sem nem járhat káros versenyhatással, hogy az FHB-csoport tevékenysége az Allianz megszerzése révén kiegészül a vállalati befektetési szolgáltatások nyújtásával.