Ezért lesz ősszel drágább az alma kilója

Infostart
2010. szeptember 22. 19:03
Kevesebb alma lesz idén a piacokon, és várhatóan többet kell majd kilójáért fizetni - mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. Mártonffy Béla szerint ha az ősszel kínált, friss áruból elegendő is lehet, a termés csökkenése miatt jóval kevesebb jut a tárolásra szánt, télen piacra kerülő gyümölcsből.

Az elmúlt hatvan év legnehezebb szezonkezdete volt az idei - jelentette ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.

Mártonffy Béla az InfoRádiónak elmondta: a májusi szeles, esős, viharos időjárás nagyon sok ültetvényt tett tönkre. Fák dőltek ki, az almát éppen a virágzása idején kapta el az ítéletidő, így a növényvédelmi munkákat sem lehetett elvégezni.

Mindezek miatt húsz-huszonöt százalékkal kisebb lesz a termés a vártnál, és ami a megmaradt, azon is sok helyütt látható a jégverés nyoma - tette hozzá.

Mivel a 400-420 ezer tonna idén termett alma egy része megsérült, így az étkezésre szánt gyümölcs bizonyos hányada csak ipari feldolgozásra lesz alkalmas. A magyar fogyasztási átlag évi 100-150 ezer tonna körül mozog. Arra kell számítani, hogy az alacsonyabb kínálat a fogyasztói árak növekedésével járhat. Ez egyébként más gyümölcsöknél is megfigyelhető tendencia. Ha az ősszel kínált, friss áruból elegendő is lehet, a termés csökkenése miatt jóval kevesebb jut a tárolásra szánt, télen piacra kerülő almából - jósolta a szakember.

Mártonffy Béla szerint nehéz meghatározni az áremelkedés mértékét, hiszen egyrészt szabadpiaci termékről van szó, ráadásul az ár a különböző fajták érési idejétől is függ.

Mindezeken felül korlátozódnak az exportlehetőségek is, jóllehet ez eddig sem volt jelentős. Megoldást a termelésben végrehajtott szerkezetváltás, illetve az ültetvény-korszerűsítés, valamint a jégvédelem jelenthet - szögezte le a szakember.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást