Európában egyedül nálunk gyártják a PEZ-t

Infostart
2010. szeptember 18. 14:25
Egymilliárd forintból épült fel Jánossomorján az Ed. Haas PEZ termékeket gyártó üzeme, ahol háromszázan dolgoznak - mondta az Ed. Haas Hungária ügyvezető igazgatója. Bozorai Tibor hozzátette: már most látszik, hogy bővíteni kell a termelést.

A gyárat csak most adták át, az épület viszont már egy éve elkészült, a termelés áttelepítéséhez azonban időre volt szükség - mondta az InfoRádiónak az Ed. Haas Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Az új üzemben a PEZ cukorkák mellett vitaminozott pezsgőtablettákat és egyéb Haas termékeket, így pudingport, vaníliás cukrot, sütőport és befőzőszereket gyártanak. Az előbbi két csoportba tartozó termékek háromnegyed részét külföldön értékesítik, míg a porok 80 százaléka Magyarországon adják el - tette hozzá Bozorai Tibor.

A jánossomorjai üzem - ahol jelenleg több mint háromszázan dolgoznak - Európa egyetlen PEZ-cukorka előállítójává vált, miután az osztrák anyacég Magyarországra telepítette át a gyártást Ausztriából. A világon egyébként mindössze két PEZ-gyártó működik; a másik az Egyesült Államokban, New York mellett.

Már most látszik, hogy a gyár kicsi, de ezzel már az építkezés kezdetén számoltak, így van lehetőség bővítésre - tette hozzá Bozorai Tibor.

A PEZ és a Haas a tulajdonosi kör révén tartozik össze. Utóbbi 1989 óta van jelen Magyarországon, működését a cukorkák gyártásával kezdte. Néhány év múlva az osztrák családi vállalkozás a Haas-gyártmányok előállításával bővítette magyarországi gyártmánypalettáját. 2001-ben a PEZ- és a Haas-vonal kettévált.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást