Egyiptom Magyarországgal is tárgyalna atomreaktor-korszerűsítésről

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 15. 17:25
Egyiptom Magyarországgal, Lengyelországgal, vagy egy harmadik országgal tervez tárgyalást folytatni kísérleti atomreaktorának a korszerűsítéséről - jelentette be az egyiptomi atomenergetikai hivatal. A reaktort még a Szovjetunió építette, de Egyiptom úgy döntött, hogy nem orosz részvétellel korszerűsítenék a létesítményt.

Egyiptomi források szerint a Kairótól 60 kilométerre fekvő Ansaszban lévő reaktort eredetileg a Roszatom újította volna fel, de az orosz terv "túlságosan költséges" volna.

Egyiptomban jelenleg két kísérleti atomreaktor üzemel. A két megawatt teljesítményű ansaszi létesítményt még a Szovjetunió szállította le 1958-ban. A csernobili katasztrófa után Egyiptomban befagyasztották a nukleáris programot. Később azonban (1988-ban) Egyiptom Argentínától vásárolta meg második reaktorát, amelynek a teljesítménye 22 megawatt.
Az ansaszi létesítményben áprilisban baleset történt emberi mulasztás miatt, amiről csak mintegy fél évvel később számoltak be hivatalosan. Sugárzó anyag nem került a légtérbe. Még a baleset előtt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség(NAÜ) azt javasolta Egyiptomnak, hogy korszerűsítse a reaktort. Egyiptom Oroszországhoz fordult, mint a gyártóhoz, amely megtette technikai és pénzügyi ajánlatát.

Egyiptomi szakértők egy része szerint Magyarország mellett az szól, hogy Ansaszban korábban már jártak magyar szakértők, értékelték a létesítmény működését.