Jövőre enyhülhet a forint piacán a nyomás az elemző szerint

Infostart
2010. szeptember 14. 12:30
Lesznek még nehéz napok idén ősszel: az euró árfolyama átmenetileg akár a 295-300 forintos szint közelébe is emelkedhet, a svájci frank pedig a 240-et is elérheti - mondta az InfoRádiónak az Equilor devizaüzletágának igazgatója. Szántó András szerint 2011-ben már enyhülhet a forint piacán a nyomás, a hazai gazdasági növekedés pedig 2,3-2,5 százalékos lehet.

Kettős hatás érheti a forintot a következő hónapokban, a szakember szerint a tőkepiacon ősszel még lehetnek megingások, amelyek csökkentik a kockázatvállalási hajlandóságot, a tőzsdéken tíz-tizenöt százalékos visszaesést hozhatnak, ez pedig a forint gyengüléséhez vezethet. Vagyis az év végéig még lehetnek nehéz napok: a következő hónapok akár 230 fölötti, 240 közeli svájci frankot hozhatnak, az euró árfolyama pedig akár 295-300 forint közelébe is emelkedhet.

"Hosszú távon, 2011 végéig azonban erősödhet a hazai fizetőeszköz. Azt látjuk, hogy az önkormányzati választások után a jelenlegi kormány egy nemzetközileg sokkal inkább elfogadott gazdaságpolitikát fog folytatni, amivel megpróbálja visszaszerezni a befektetők Magyarország iránti bizalmát" - mondta az Equilor devizaüzletágának igazgatója. Szántó András ugyanakkor kiemelte, a forint erősödése ellenére a svájci frank árfolyama a következő egy-két évben nem fog 200 forint alá süllyedni.

Arra a kérdésre, hogy várható-e Magyarországon kamatemelés a következő hónapokban, a szakember azt felelte: itthon 2011-re 2,3-2,5 százalékos GDP-bővülést jósolnak, vagyis a jövő év második felében elindulhat egy negyed-fél százalékpontos kamatemelés.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást