Londoni elemzők: az MNB-nek már fontosabb a svájci frank, mint az euró árfolyama

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 8. 16:55
Pénzügypolitikai szempontból már fontosabb tényezővé válhatott a svájci frank, mint az euró forintárfolyama, mivel a rekordokat döntögető frankárfolyam immár bankszektor-stabilitási kérdéseket is felvet - vélekedtek a svájci frank szerdai újabb forintárfolyam-rekordja után londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a magyar kormány valószínűleg rákényszerül a tárgyalások újrakezdésére a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Citybeli szakértők szerint lehetséges ugyan szóbeli intervenció a svájci jegybank részéről a frank gyengítésére, de ettől jelentősebb hatás nem várható, további svájci pénzügypolitikai enyhítés pedig jelenleg valószínűtlen.

A TD Securities, az egyik vezető globális befektetési tanácsadó csoport londoni elemző részlegének szerdai helyzetértékelése szerint mivel a magyar háztartások és a vállalati adósok svájcifrank-alapú devizahitelei elérik a hazai össztermék (GDP) ötödét, a forint gyengülése "a magyar bankrendszer stabilitását is fenyegető komoly üggyé vált".

Az MNB teljes mértékben tudatában van e fenyegetésnek, és "vész-kamatemelésekkel" siethet a forint védelmére - vélik a ház londoni elemzői.

A cég szerint ha az euró forintárfolyama "túl sokáig" 290 körül mozog, az MNB azt is veszélyesnek tarthatja, de a mostani helyzetben valószínűleg a svájci frank árfolyama a jelentősebb tényező.

Ha a forintgyengülés folytatódik, az még több, egyébként is gyengülésre számító befektetőt győzhet meg arról, hogy növeljék a piacon "máris népszerű" hosszú pozíciókat a svájci frank/forint devizapárosban - áll a TD Securities szerdai londoni elemzésében.

A cég ezzel arra a lehetőségre utalt, hogy önerősítő folyamattá válhat a forint árfolyamvesztése a frankkal szemben.

Egy másik nagy befektetési csoport, a BNP Paribas ugyancsak szerdán Londonban kiadott devizapiaci előrejelzésében azt írta: bizonyos mértékű szóbeli intervenció elképzelhető a svájci jegybank részéről, ám ennek hitelessége nem lenne túl nagy, és számítani kell svájci frank további erősödésére, tekintettel arra, hogy a befektetők jelenleg a frankot "kvázi német márkának tekintik".

Mindemellett - az euróövezettel ellentétben - a svájci bankrendszer jó tőkeellátottságú és hajlandó a hitelkihelyezésre, így a máris emelkedő ingatlanpiaci árszint könnyen meglódulhat, ha a hitel még olcsóbbá válik. Ez a háttér egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy a svájci központi bank ismét enyhítsen pénzügypolitikáján - áll a BNP Paribas szerdai londoni elemzésében.

A TD Securities londoni szakértői úgy vélekednek: a magyar kormány a jelenlegi helyzetben "nem engedheti meg magának, hogy az árral szemben haladjon", és újra kell kezdenie a tárgyalásokat az IMF-fel, ha a piac hosszabb ideig távol tartja magát a kockázatvállalástól, és a forint még tovább gyengül a svájci frankkal szemben.

Orbán Viktor miniszterelnök megpróbálhatja kivárni az október eleji önkormányzati választásokat, de "ha a dolgok eldurvulnak", a kormány esetleg nem tud addig sem várni, és már előbb fel kell tárnia "valós szándékait" - áll a vezető globális befektetési tanácsadó csoport szerdai londoni elemzésében.

Más nagy londoni házak legutóbbi elemzései is azt valószínűsítik, hogy előbb-utóbb lesz új egyezség a magyar kormány, valamint az IMF és az EU között.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege minap kiadott értékelésében közölte: szerinte "még mindig van esély arra", hogy a magyar kormány megújítja a hitelmegállapodást az IMF-fel és az EU-val, amint az októberi választások lezajlanak, és ez javíthatja a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulatot.

A JP Morgan elemzői ugyanakkor úgy vélik: a Magyarországra nehezedő piaci nyomás "intenzívebbé válására" lehet szükség a magyar kormány meggyőzéséhez arról, hogy fontos az IMF/EU-megállapodás megújítása.

A Goldman Sachs (GS) pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlege által kiadott új helyzetértékelés szerzői is közölték: arra számítanak, hogy "a költségesnek bizonyult próbálkozások után" a Fidesz-kormány végül ismét kapcsolatba lép az IMF-fel és az EU-val.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege befektetők számára e héten kiadott feltörekvő piaci makroáttekintésében azt írta, hogy az IMF "elővigyázatossági hitelkeret" (Precautionary Credit Line, PCL) néven nemrégiben létrehozott új kölcsönmegállapodási feltételrendszere "tökételes lenne Magyarország számára".