eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

BÉT: Emelkedett a részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 278,27 pontos, 1,28 százalékos emelkedéssel, 22.024,37 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 16,3 milliárd forint volt, a vezető részvények közül csak az OTP árfolyama esett az előző napi záráshoz képest, a többi blue chip nyereséggel zárt.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: nagy eladói nyomás volt az OTP piacán, a bankpapír árfolyama nagy forgalom mellett esett, míg a többi vezető részvény jól teljesített.

Megjegyezte, hogy a piac forgalma kezd élénkülni, bár még mindig nem éri el az átlagost.

Délután az Egyesült Államokban két fontos mutató jelent meg, amelyek hatással voltak a részvénypiacokra. Ezzel kapcsolatban az üzletkötő kifejtette: a második negyedéves amerikai GDP-adat enyhén pozitív, a Michigan egyetem amerikai fogyasztói hangulatot jelző indexe pedig enyhén negatív hatású volt. Emiatt a zárás előtt volatilis kereskedés alakult ki, de napon belül inkább emelkedő volt a piac.

A jövő heti kilátásokkal kapcsolatban Varjú Péter úgy vélekedett, hogy a tengerentúli és a nyugat-európai tőzsdéken az előrejelzések szerint fordulat várható az utóbbi időszakban tapasztalt visszaesés után, így nem kizárt, hogy a magyar börzén is heves emelkedés indul meg.

A Mol 500 forinttal, 2,46 százalékkal 20.850 forintra erősödött, 2,0 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 65 forinttal, 1,42 százalékkal 4.500 forintra csökkent, forgalmuk 12,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 1,95 százalékkal 678 forintra nőtt, forgalma 297,8 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 900 forinttal, 2,00 százalékkal 45.900 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 33,8 millió forintos forgalom mellett 300 forinttal, 1,47 százalékkal 20.680 forintra növelte értékét.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.996,70 ponton zárt pénteken, ez 3,37 pontos, 0,17 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×