Toyota: újabb hatalmas visszahívási akció motorhiba miatt

InfoRádió / MTI
2010. augusztus 26. 20:55
Újabb, ezúttal 1,1 millió járművet érintő visszahívási akciót jelentett be csütörtökön a japán Toyota, egy motorhiba miatt, amelynek következtében az érintett modellek motorja lelassulhat, illetve leállhat.

A felülvizsgálat 2005 és 2008 között Észak-Amerikában eladott Corolla szedánokat, illetve Matrixokat érint.

Az amerikai szövetségi hatóságok tavaly december óta vizsgálják a motorproblémát a Toyota Corolláknál és Matrixoknál, miután ebből kifolyólag már három balesetet jelentettek.

Az amerikai autóipari és szövetségi ellenőrző hatóságok a Toyota körüli botrányok miatt különösen szigorúan lépnek fel a biztonsági meghibásodások ügyében. A Toyota tavaly ősz óta világszerte több mint 8 millió autóját rendelte vissza különféle meghibásodások kockázata miatt.

A milliós nagyságrendű visszahívások ellenére - vagy éppen a fogyasztói bizalmat megszilárdítva - nyereséget ért el üzleti évének júniussal véget ért első negyedévében a Toyota Motor Corporation, amely egy évvel korábban még veszteséges volt. Az adózott eredmény 190,47 milliárd jen volt, az előző évi 77,82 milliárdos veszteség után.

A társaság három hónap alatt 1,820 millió gépjárművet értékesített, 419 ezerrel többet az egy évvel korábbinál. Bevétele 4.871,8 milliárd jen volt, 27 százalékkal meghaladva az előző év azonos időszakában elért bevételt.