Nagyon várja az ingatlanpiac a kormány otthonteremtési programját

Infostart
2010. augusztus 26. 09:09
Nagy a várakozás az ingatlanpiacon a kormány őszi terveit illetően - mondta az InfoRádiónak a Lakásvásár csoport elnöke. Borsi László hozzátette: amíg a kereslet nem válik élénkebbé, a lakásárak az átlagos szint alatt 20-25 százalékkal stabilizálódhatnak.

Szeptember közepére ígérte a kormány az Új Széchenyi-terv otthonteremtési programjának bemutatását, amit már nagyon vár az ingatlanszakma. Bár a részletek még nem ismertek, a kijelölt irányok jónak tűnnek, a kérdés csak az, hogy mennyi pénz jut majd a megvalósításra - mondta az InfoRádiónak a Lakásvásár csoport elnöke.

Borsi László szerint jó elgondolás például a bérlakásteremtés támogatása, bár egyelőre nem lehet tudni, hogy ezt milyen formában - konkrét összegekkel, esetleg adókedvezmény biztosításával - képzeli a kormány.

A program előtérbe helyezi az előtakarékosságot, ami azért fontos, mert ez az egyetlen olyan elem az otthonteremtésben, amely a gazdasági válság évei alatt is működőképes maradt - magyarázta a szakértő.

A lakásárak alakulásáról szólva Borsi László elmondta: a piac folyamatosan keresi az egyensúlyi állapotot, így az árak valamelyest még lejjebb mehetnek. Amíg a kereslet nem lesz nagyobb, az árak 20-25 százalékkal a normális szint alatt stabilizálódhatnak.

A fővárosban is estek az ingatlanárak: a lakások a hegyvidéken, a külső kerületekben és az új építésű lakóparkokban kevésbé, átlagosan 10-15 százalékkal lettek olcsóbbak.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást