eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Minuszba hajlott a reálgazdaság teljesítménye

Ismét mínuszban van a magyar reálgazdaság teljesítménye - derül ki a Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószámából. A gyorsulási irányadó szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 0,03 százalékkal marad el az előző havi szinttől, ezzel a 2009 végén indult, majd fokozatosan lelassult növekedés véget ért.

 Az elemzők szerint az index alakulása azt a várakozást támasztja alá, hogy a gazdaság növekedése leáll a második fél évben. A gyorsulási irányadó egy nemzetközi módszereken alapuló mutató, amely azonnali képet ad a belföldi folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nem ritkán csak több hónap elteltével látnak napvilágot.

Az elemzésben hangsúlyozzák: ez némileg más képet fest, mint a konjunktúrafelmérések, amelyek egyelőre az optimizmus javulását jelzik. A gyia alakulása inkább azt az elemzői várakozást támasztja alá, hogy a gazdaság növekedése leáll a második fél évben.

Az előrejelzések legalábbis azt mutatják, hogy az első negyedévi 0,6 százalékos bővüléshez már alig járul hozzá az április-decemberi időszak.

A gyenge augusztusi gazdasági teljesítmény annak ellenére következett be, hogy a gyia több részindikátora hatott a növekedés, mint amennyi a csökkenés irányába.

Pozitívan hatott a reálkamat csökkenése, és tartós csökkenés után növekedésbe fordult a pénzmennyiség is, ám ennek sem volt elegendő a hatása, hogy az összetett mutató esését megfordítsa.

A német gazdasági várakozások viszont romlottak tavasz végén, ami most fejti ki negatív hatását a hazai gazdaságra nézve. A budapesti tőzsdeindex az előző havi esés után felfelé korrigált júliusban, ez a gyorsulási irányadót felfelé húzta.

A hosszú és rövid lejáratú állampapírok hozamkülönbsége növekedett, ez rossz jel a gazdasági teljesítmény szempontjából, csakúgy, mint a reálkeresetek havi szintű visszaesése. A munkakeresés átlagos időtartamának emelkedése szintén a negatív tényezők között volt. Mindezeket még az ipar kiugró teljesítményjavulása sem tudta ellensúlyozni augusztusban.

Megjegyzik: a most végrehajtott módosítások nyomán bekerült két új mutató is a növekedés felé tendált. Az egyik ilyen a fogyasztási hitelek állománya, a másik pedig az ipar belföldi értékesítésének volumene volt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×