eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Mekkora összeget költött idén Magyarország a nyugdíjakra?

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjbiztosítási alap első 7 hónapra vonatkozó bevételeit és kiadásait tartalmazó konszolidált mérlegét. Az adott időszakban 1700 milliárdot költöttünk idén nyugdíjakra.

A mintegy 1696 milliárdos teljesítésből az adott időszakban 1090 milliárd forint jutott öregségi nyugdíjra. További részletekről itt olvashat.

Július végén közel tízmilliárdos többletet mutatott a költségvetési bevételek és kiadások egyenlege, ami a mérlegfőösszeg 0,34 százalékának felel meg.

A bevételi oldalon szereplő tételek teljesítésének többsége az időarányosan megfelelőnek mondható 55-61 százalékos sávban mozog. A késedelmi pótlékok és bírságok, valamint a vagyongazdálkodásból származó bevételek alulteljesítettek, ugyanakkor az előirányzott működési célú bevételek 87,47 százaléka már az első hét hónapban beérkezett.

A munkáltatók és a biztosítottak által fizetett járulékok teszik ki az összes bevétel 74,54 százalékát, a fennmaradó rész zömét a központi költségvetési hozzájárulások adják, amit az egyéb járulékok és az egyéb bevételek egészítenek ki.

A költségvetési kiadások esetében 34 bázisponttal alacsonyabb (57,79 százalékos) az előirányzatok teljesítése, ez okozza a bevételek és a kiadások 9,94 milliárd forintos pozitív egyenlegét.

Rehabilitációs járadékokra 1,46 milliárd forinttal, míg egyösszegű méltányossági kifizetésekre 34 millió forinttal több folyt ki az időarányosan számított összegtől, ugyanakkor a vagyongazdálkodás előirányzott kiadásainak csak a 12,30 százalékát költötték el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×