Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadta a bankadó-törvényt a német kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elfogadta a bankadóról szóló jogszabály tervezetét a német kormány szerdán.

A berlini vezetés a pénzügyi szektor stabilitását kívánja javítani a bankadóval. A javaslat szerint az adót a németországi székhelyű bankoknak és hitelezéssel foglalkozó egyéb vállalatoknak kellene megfizetniük. A bankadóból származó bevétellel egy biztonsági alapot töltenének fel. A szorult helyzetbe került hitelintézetek ebből az alapból juthatnának támogatáshoz.

A befizetett összeg - a tervek szerint nagyjából évi 1,3 milliárd euró - nem az államháztartás forrásait növelné, az alap a Lehman Brothers 2008 őszi bukása nyomán felállított pénzpiaci stabilitási hivatal (FMSA) felügyelete alá kerülne.

Az adó mértékét több tényező alapján, köztük az adózó társaság ügyleteinek kockázatosságának függvényében kellene meghatározni. A biztosítók és a hitelezéssel nem foglalkozó egyéb vállalkozások - például befektetésialap-kezelők - mentesülnének a teher alól.

Az adó hatálya alá kerülő társaságok elutasítják a kormány javaslatát, a hitelezési képesség romlásától tartanak. A konzervatív-liberális kormánykoalíció baloldali ellenzéke ugyanakkor elégtelennek tartja a javaslatot. A bírálatok között felmerül az is, hogy a terhet a bankok az ügyfelekre háríthatják.

A javaslatot az év vége felé fogadhatja el a törvényhozás.