eur:
395.42
usd:
366.61
bux:
65577.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Optimistább a Commerzbank jövőképe Magyarországról

Magyarországon az idén 1 százalékkal, jövőre pedig 3,2 százalékkal növekedhet a hazai össztermék (GDP) a Commerzbank hétfőn megjelent előrejelzése szerint. A második legnagyobb német pénzintézet elemzésében azt írja: enyhült "Magyarország válsága, amelyet saját maga idézett elő június elején", de a magyar eszközök továbbra is megszenvedik a térségben, például Romániában érvényesülő negatív tendenciákat.

További kockázatot jelent a kormány "kiszámíthatatlan viszonyulása a fiskális politikához", és kérdéses, hogy a kabinet tervezett adócsökkentései elegendőek-e ahhoz, hogy teljesüljön a Nemzetközi Valutaalap által meghatározott 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél.

A Commerzbank szerint az is kérdéses, hogy az IMF és az Európai Unió elfogadja-e majd a kormány javaslatait. Az elemzők ezzel összefüggésben emlékeztetnek, hogy a reformintézkedések közül még a legkevésbé vitatott elemek - például a bankadó - is kiváltotta az Európai Központi Bank ellenkezését.

Ugyanakkor szerkezeti problémák ellenére a GDP az idén 1 százalékkal növekedhet, jövőre pedig 3,2 százalékra gyorsulhat a bővülés üteme - áll a Commerzbank elemzésében, amely szerint a magyar gazdaságot a régióban beindult lendületes növekedés is segíti.

A német bank ezzel optimistább jövőképet vázol fel, mint a kormány vagy a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus 10-én közölt elemzése szerint a GDP 0,6 százalékkal nő az idén, az MNB pedig a hétfőn megerősített prognózisa szerint 2010-re 0,9 százalékos, 2011-re pedig 2,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsít.

A Commerzbank a közép-kelet-európai térségből Magyarország mellett Lengyelországot és Csehországot emeli ki. Az elemzés rámutat, hogy a Bronislaw Komorowski elnökké választásával megszilárdulhat Donald Tusk miniszterelnök politikai bázisa, hiszen Komorowski Tusk pártja, a liberális Polgári Platform jelöltjeként nyerte meg az elnökválasztást, és várhatóan támogatja majd a kormányfő politikáját.

Így megnyílhat az út a "költségvetési plafon" néven ismert elképzelés jogszabályi elfogadtatása előtt, aminek következtében javulnak az államháztartási hiány alakulásának kilátásai.

A Commerzbank továbbra sem számít arra, hogy Lengyelország 2012-re a GDP-arányosan 3 százalékos uniós határérték alá szorítja a hiányt, de 2013-ra teljesíthetőnek tartja a célt.

Csehországról a Commerzbank azt írja: a májusi választások után megalakult három párti közép-jobb koalíció megszorító politikára kénszerül, a növekedés így lassulhat, az infláció pedig megugorhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×