eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Évi 240 millió bioetanolt termelnek majd Dunaföldváron

A jövő év végén kezdi meg működését a Pannon Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanol üzeme, a 120 millió eurós beruházással megépülő gyár alapkövét hétfőn tették le. Az üzemet az amerikai Fagen Inc. és ír üzleti partnere, az Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. építi. Az üzem indulását 2011 végére ütemezik, az üzem építése 250 embernek ad munkát.

Éves szinten 575 ezer tonna kukoricát vásárolnak majd fel, és 240 millió liter bioetanolt fognak előállítani.

Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. elnöke az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepségen elmondta, hogy a legjobb amerikai zöld technológiát hozták Magyarországra. Az elnök kifejtette, hogy az új üzem közvetlenül 77 munkahelyet teremt, de közvetve több mint 600 állást biztosít, hiszen stabil és hosszú távú piacot kínál a magyar kukoricának, ezzel megélhetést a gazdáknak.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: a beruházás nemcsak a város, hanem a régió, sőt az egész ország gazdaságára hatást gyakorol. Kiemelte, hogy a kormány eltökélt a zöld energia fejlesztése iránt, ezért választotta a júliusban meghirdetett Új Széchenyi Terv egyik fókuszterületének.

Az ilyen irányú fejlesztés növeli az energiabiztonságot és -hatékonyságot, a fosszilis energiahordozókat kiváltva segít abban, hogy Magyarország csökkentse a káros kibocsátásokat. Hozzátette, fontos szempont, hogy a beruházás munkahelyeket teremt, ami szintén összecseng a kormány elképzeléseivel, hiszen tíz év alatt egymillió munkahely létrehozását tűzték célul.

Nagy Gáborné, Dunaföldvár polgármestere arról számolt be, hogy az üzem megépítéséhez az önkormányzat és a hivatal minden segítséget megadott.

Az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis hangoztatta, hogy a világgazdaság nehézségek közepette Magyarország továbbra is kiváló terep a befektetők számára. Kitűnő az infrastruktúra, magasan képzett, tehetséges és megbízható munkaerő áll rendelkezésre, és mindehhez valóban versenyképes ár társul - húzta alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×