eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Újra kell értékelnie egy tendert a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőnek

Nyolc útfelújítást tartalmazó ISPA projekt zárójelentésének elkészítésére írt ki közbeszerzést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., de kirívóan alacsony árat tartalmazó ajánlatot hirdetett ki nyertesnek. Ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az eljárást lezáró döntést - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján olvasható.

A tenderkiírás idén áprilisban jelent meg, a NIF az ellenértéket 25 millió forintra becsülte. Az ISPA projekt célja az volt, hogy az abban szereplő utak teherbírása elérje a 11,5 Kilonewtont.

A projekt része volt - egyebek mellett - a 2. számú főút Vác-Parassapuszta közti 38,3 kilométeres, a 6. számú főút Budapest-Szekszárd közti 121,9 kilométeres, és a 42. számú főút Püspökladány-Ártánd közti 55,1 kilométeres szakasza is.

A beadott négy ajánlat közül a KÖMI Kft.-é 7,9 millió, az Eurout Kft.-é 24,9 millió, a Metróber Kft.-é 27,8 millió, míg az Utiber Kft.-é 48,9 millió forint volt. A NIF a legolcsóbb ajánlatot fogadta el nyertesnek, amit az Eurout Kft. megtámadott a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

A legfontosabb kifogás az volt, hogy az ajánlatkérő NIF kirívóan alacsony árat fogadott el nyertesnek, de gond volt a szakemberek szakmai gyakorlatának az igazolásával, illetve a nyertes alvállalkozójának a mérlegével is.

Az eljárás során kiderült, hogy a NIF indoklást kért a Kömi Kft.től, miért ilyen alacsony az ára, de nem kételkedett a leírtakban. Nem így a KDB, amely - egyebek mellett - megállapította, hogy a projektvezetőre összesen 5 munkanap ellenértékével számolt a nyertes cég.

Ebben benne volt az is, hogy mind a nyolc projekten helyszíni szemlét kellet tartania. Már önmagában ez sem fért bele az öt napba, és akkor hol volt még a munka folyamatos irányítása.

Bírságot azért nem szabott ki a KDB, mivel a NIF a tender újra értékelésével reparálni tudja a jogsértést, illetve az ellenérték sem volt jelentős.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×