eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Tragikus a helyzet az építőiparban

Az építőipari termelés jelentősen csökkent 2010 első félévében a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke elmondta: az ágazat még mindig nem jutott túl a válságon, így az év végéig további 8-9 százalékos létszámleépítésre számítanak.

Sokkal rosszabbak az idei első félév számai az építőiparban, mint ahogy az várható volt. Az országos építési és szerelési tevékenység a KSH adatai szerint 13,8 százalékkal maradt el a tavalyi év hasonló időszakához képest - mondta az InfoRádiónak az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének az alelnöke.

Koji László hangsúlyozta: a számok is azt mutatják, hogy az építőipar még nincs túl a válságon, sőt további csökkenés várható. Ezt nehéz túlélnie az ágazatnak, hiszen már negyedik éve húzódik a válság.

A legnehezebb helyzetben a lakásépítő cégek vannak, amelyek az elmúlt négy évben piacuk 60 százalékát veszítették el. Az alelnök szerint tragikusan csökken a teljesítmény az építőiparban, ami azt jelenti, hogy az ágazatnak 25-30 ezer foglalkoztatottat kellett elengednie, mert nem volt munka - ez 8-9 százalékos létszámleépítést jelent.

Koji László kiemelte: a fordulópontot az jelentené, ha tartósan, hónapokon keresztül 30 százalékkal bővülne a rendelésállomány. Ehhez képest júniusban csak 4,2 százalékkal volt magasabb a kötött szerződések száma. A tartós bővülésre 2011 második feléve előtt nem lát lehetőséget a szakértő.

Hozzátette: a kevés megrendelés mellett az építőipar a tavaly évi árszinten dolgozik, miközben nem tud árat emelni, így a begyűrűző 4-5 százalékos inflációt sem tudja továbbhárítani, ez pedig azt jelenti, hogy tovább csökken a jövedelmezősége, a cégek többsége pedig veszteséggel fogja zárni az évet.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×