eur:
393.53
usd:
367.85
bux:
65875.03
2024. április 23. kedd Béla

Stagnál az aranypiac, ősszel újra áremelkedés várható

Stagnál az aranypiac, ősztől azonban 10 és 20 százalék közötti áremelkedés várható a www.aranypiac.hu elemzése szerint.

Az elemzés szerint az arany unciánkénti (31,10348 gramm) ára jelenleg 1.200 dollár körül ingadozik. A nyári szezonra jellemző tendenciák ellenére nem csökkent jelentősen és nem tesztelte az 1.150 dolláros technikai támasz alatti tartományt.

A piackutató cég közleménye szerint az idén ősztől jövő év tavaszig nagy valószínűséggel 10-20 százalékkal drágulhat a nemesfém. Az emelkedő trend magyarázata az aranypiac ciklikusságában rejlik; az év vége felé majd az évfordulót követően jellemzően emelkedni szokott az arany ára, hiszen például a világ ékszerpiaci forgalmának 70 százalékát képviselő Indiában október elején kezdetét veszi a házassági szezon.

Az Arany Világtanács (World Gold Council) jelentése szerint 2010 első negyedévében az indiai ékszeripar 300 százalékos keresletnövekedést produkált 2009 hasonló időszakához képest. A kereslet az arab világban is dinamikusan nő: az Arab-öböl menti Szaúd-Arábiában és Egyesült Arab Emírségekben 27 százalékkal bővült az aranyfeldolgozásából élő iparág.

Világszerte az első negyedévben mindösszesen 471 tonna aranyat használt fel az ékszerész szakma, ami 2009 első negyedévéhez képest 43 százalékos növekedés. A rekord mértékű növekedés részben a gazdasági válság okozta korábbi visszaesés következménye, de azt is jelzi, hogy az ázsiai és az arab ékszeripar dinamizmusa gondoskodhat az aranyárfolyam felfelé mutató trendjének folytatódásáról - áll az elemzésben.

Az ékszeripar mellett egy másik meghatározó aranypiaci tényező az ismét nagyobb szerepet kapó jegybanki aranytartalék mértéke. A jegybanki aranykészletnek a devizatartalékokhoz mért optimális aránya 10-15 százalék körül van. Ezzel szemben Kína a 2.447 milliárd dolláros devizatartalékának, amely a legnagyobb a világon, hivatalosan alig 2 százalékát tartja aranyban. Ez az alacsony arány állandó spekulációra ad okot Kína nem hivatalos aranyvásárlásait illetően, ami a színfalak mögött tartós keresletet generál a nemesfém iránt. Ahhoz, hogy az ázsiai ország javítson tartalékainak az arányán, több ezer tonna aranyat kéne felhalmoznia, és bár egészen biztosat senki nem tud a Kínába áramló aranyimportról mondani, annyi bizonyos, hogy Dél-Afrikát megelőzve, mára az arany-nagyhatalommá előlépett Kína bányássza ki a Földön a legtöbb aranyat - írták a www.aranypiac.hu elemzői.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×