eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Csökkenthető lenne a hiány a nyugdíjreform költségeinek figyelembe vételével

Az Európai Bizottság várhatóan három héten belül válaszol arra a megkeresésre, amelyben kilenc tagország azt kérte, hogy az EU vegye figyelembe a korábban nyugdíjreformot végrehajtó tagállamok átalakításra fordított költségeit - jelezte a pénzügyi biztos szóvivője, Amadeu Altafaj Tardio. Madár István, a portfolio.hu elemzője az Inforádiónak elmondta: amennyiben Brüsszel rábólint erre a kérésre, akkor Magyarország államháztartási hiánya már 2010-ben az unió által elvárt 3 százalék alá csökken.

Kilenc tagállam, köztük Magyarország kezdeményezése az EU úgynevezett stabilitási és növekedési egyezményének felülvizsgálatát célozza, a tagállamok egyenlő elbírálásának érdekében.

A szóvivő leszögezte, hogy nem tudja megelőlegezni a válasz tartalmát. Hozzátette ugyanakkor, hogy olyan témáról van szó, amelynek megvitatása időszerű, hiszen a nemzetközi gazdaság válság nyomán az EU jelenleg dolgozik a tagállamok közti gazdasági együttműködés fokozásának lehetőségen és a szabályozás javításán.

A kezdeményezés Lengyelországtól indult, és Magyarország mellett még Csehország, Románia, Szlovákia, Bulgária, Litvánia, Lettország, valamint Svédország csatlakozott hozzá.

A megkeresést Olli Rehn pénzügyi biztos mellett a tagállamok közti gazdasági együttműködés javításával foglalkozó, miniszteri szintű munkacsoport irányítójának, Herman Van Rompuy uniós elnöknek is eljuttatták.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×