Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkenthető lenne a hiány a nyugdíjreform költségeinek figyelembe vételével

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottság várhatóan három héten belül válaszol arra a megkeresésre, amelyben kilenc tagország azt kérte, hogy az EU vegye figyelembe a korábban nyugdíjreformot végrehajtó tagállamok átalakításra fordított költségeit - jelezte a pénzügyi biztos szóvivője, Amadeu Altafaj Tardio. Madár István, a portfolio.hu elemzője az Inforádiónak elmondta: amennyiben Brüsszel rábólint erre a kérésre, akkor Magyarország államháztartási hiánya már 2010-ben az unió által elvárt 3 százalék alá csökken.

Kilenc tagállam, köztük Magyarország kezdeményezése az EU úgynevezett stabilitási és növekedési egyezményének felülvizsgálatát célozza, a tagállamok egyenlő elbírálásának érdekében.

A szóvivő leszögezte, hogy nem tudja megelőlegezni a válasz tartalmát. Hozzátette ugyanakkor, hogy olyan témáról van szó, amelynek megvitatása időszerű, hiszen a nemzetközi gazdaság válság nyomán az EU jelenleg dolgozik a tagállamok közti gazdasági együttműködés fokozásának lehetőségen és a szabályozás javításán.

A kezdeményezés Lengyelországtól indult, és Magyarország mellett még Csehország, Románia, Szlovákia, Bulgária, Litvánia, Lettország, valamint Svédország csatlakozott hozzá.

A megkeresést Olli Rehn pénzügyi biztos mellett a tagállamok közti gazdasági együttműködés javításával foglalkozó, miniszteri szintű munkacsoport irányítójának, Herman Van Rompuy uniós elnöknek is eljuttatták.

Hanganyag: Kaputa Júlia