Jelentősen előretörtek a forinthitelek

Infostart
2010. augusztus 13. 10:00
Az újonnan folyósított hitelek 80 százaléka már forint alapú, ami többek között a csökkenő kamatkülönbözettel magyarázható - mondta el a Magyar Nemzeti Bank szakigazgatója. Tabák Péter hozzátette: a bankok hitelezési politikája az utóbbi időben tovább szigorodott, enyhítésre a közeljövőben sem számítanak.

A forinthitelek előretörése 2009 harmadik negyedévétől érzékelhető, aminek oka, hogy a forintkamatok jelentősen csökkentek, és mérséklődött a kamatok közötti különbség - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Bank szakigazgatója. Tabák Péter kiemelte: a kamatkülönbözet két százalékpont körülire csökkent, így érdemes lehet az árfolyamkockázat nélküli forinthitelt felvenni. Ennek hatására 80 százalék fölé nőtt a forinthitelek aránya a hitelfolyósításon belül - tette hozzá.

A lakossági hiteleknél a szabályozás is afelé ösztönözte a bankokat és a felvevőket is, hogy forinthitelt válasszák - emelte ki a jegybank szakigazgatója. Tabák Péter szólt arról is, hogy a vállalkozási hiteleknél számít az is, hogy cég bevételei milyen devizában folynak be.

A hitelelbírálásban fennmaradtak a szigorú feltételek, bár a vállalati hitelezésben a 2006 óta folytatódó szigorítási ciklus megállt - közölte.

A szakigazgató hangsúlyozta, hogy a 2007-2008-as időszakhoz képest a negyedére esett vissza az újonnan nyújtott hitelek nagysága a háztartási hiteleknél, és nagymértékű a csökkenés a vállalati hitelezésben is.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást