eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ásványvíz-vita: melyik terméknél találtak jogszabálysértéseket?

Ellenőrizték azokat a termékeket, amelyekről a sajtóban azt állították, hogy a határértéket meghaladóan tartalmaznak egyes anyagokat - mondta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerbiztonsági igazgatója. Oravecz Márton hozzátette: valóban találtak jogszabálysértést, és ezek orvoslására felszólították az adott terméket előállító céget.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megvizsgálta azokat az információkat, amelyek megjelentek a sajtóban, ellenőrizték a gyártókat, és ahol szükségesnek tartották, mintát is vettek - mondta az InfoRádiónak Oravecz Márton élelmiszerbiztonsági igazgató.

A hatósági vizsgálat során kiderült, hogy egyes anyagok mennyisége valóban a határérték felett volt, vagyis a gyártó jogszabályt sértett, a sajtóban jelzett élelmiszerbiztonsági kockázat viszont "kevésbé volt megállapítható" - fejtette ki. Oravecz Márton hozzátette, hogy egyes kereskedelmi láncok a sajtó szerint azonnal kivonták a termékeket a közvetlen forgalmazásból, így ezzel nem volt dolga a hatóságnak.

Vizsgálták azt is, hogyan lehetne biztosítani, hogy mindig a jogszabályi határérték alatt maradjanak a termékek - emelte ki.

A Visegrádi ásványvíz fluoridtartalma kapcsán bírósági ítélet is született, amely tükrözi a hatóság véleményét is, vagyis azt, hogy hiányzik a kiegészítő jelölés a csomagolásról - közölte az élelmiszerbiztonsági igazgató. A palackokon fel kell tüntetni, hogy csecsemők és hét éven aluli gyerekeknek nem ajánlott a Visegrádi ásványvíz rendszeres fogyasztása, ha a fluorid tartalom literenként több mint másfél milligramm.

Oravecz Márton szólt arról is, hogy a vállalkozásoknak önellenőrzési kötelezettségük van, a hatóság pedig szúrópróbaszerű ellenőrzést végez egy éves monitoring terv alapján. Emellett mikrobiológiai és egyéb ásványianyag-tartalmi méréseket végeznek, továbbá vizsgálják az összetevők megfelelő feltüntetését - tette hozzá.

Hónapok óta tart az ügy

Az Interpress Magazin februárban tesztelte a magyar piacon kapható vizeket, és több terméket ártalmasnak talált. A Visegrádi ásványvíz gyártója kifogásolta a vizsgálat szakszerűségét, és beperelte a lapot, miután az elutasította helyreigazítási kérelmét. A bíróság májusban úgy döntött: a Visegrádinak fel kell tüntetnie a palackokon, hogy ártalmas lehet a termék a kisgyerekekre. Az ásványvízgyártó azonban fellebbezett, mivel szerinte a bíróság nem végzett ellenőrző méréseket, pusztán az IPM méréseit vette alapul.

Július végén a CBA és az Auchan is felfüggesztette a termék árusítását, a gyártó szerint minden alap nélkül. A Visegrádi Ásványvíz Kft. közleménye szerint a cég által forgalmazott palackozott természetes ásványvíz minden törvényi előírásnak megfelel, bármely korosztály számára biztonsággal fogyasztható. Ezt az európai minősítések és vizsgálatok, a szigorú magyar előírások és az akkreditált, független laboratóriumokban végzett rendszeres vizsgálatok, valamint a társaság belső szabályzata által előírt ellenőrzések garantálják - teszik hozzá. Vizsgálataik szerint a víz fluoridtartalma ugyanis nem lépi túl a kritikus mértéket, és erről az áruházakat is tájékoztatták. A cég hivatalos közleménye szerint állításukat alátámasztja a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács 2010. július 30-án megjelent hivatalos közleménye, valamint az a tény, hogy az ásávnyvíz rendszeres ellenőrzés alatt áll.

Szerdán az Interpress Magazin büntető feljelentést tett a BRFK-n az Auchan márkájú, határértéket meghaladó arzén tartalmú ásványvizek forgalmazása miatt. A szerkesztőség közölte, hogy az Auchan nevét viselő mindhárom ásványvízben tavaly decemberben és idén márciusban a határértéket - 10 mikrogramm/liter - több mint kétszeresen meghaladó mennyiségű arzént találtak. Az Auchan az első mérés eredményeit február végén megismerte, mégis egészen május elejéig változatlan formában eladta vevőinek az ártalmas ásványvizet - tartalmazza a közlemény.

Május elején ezek az ásványvizek hirtelen eltűntek az Auchan polcairól, majd nemrégiben ismét visszakerültek hajszálra azonos címkével. Az IPM ismét megvizsgálta a vizekben lévő arzén mennyiségét, amely tizedére esett vissza, immár jóval az egészségügyi határérték alá. Az IPM azonban felháborító tartja, hogy május végéig "mérgezték a vevőket, köztük csecsemőket és terhes anyákat, akik az esetenként arzénes csapvíz helyet a még több arzént tartalmazó Auchan vizeket vásárolták" - áll a közleményben.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×