eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mást vártak, mégis csökkent az euróövezet iparának teljesítménye

A várakozásokkal ellentétben júniusban 0,1 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye az euróövezetben. Az Európai Unió statisztikai hivatalának csütörtökön ismertetett adatai szerint 0,1 százalékkal esett a termelés májushoz képest, és 8,2 százalékkal tavaly júniushoz viszonyítva. Az elemzők a havi 0,5 százalékos, az éves szinten 9,1 százalékos növekedést vártak.

A 16 országból álló euróövezet ipara - a most felülvizsgált adatok szerint - 1,1 százalékkal bővült májusban az előző hónaphoz képest. Éves szinten 9,9 százalékos növekedést mért az unió statisztikai hivatala.

A havi csökkenés elemzők szerint azokat az aggodalmakat erősíti, hogy az euróövezeti növekedés a vártnál gyengébb lesz.

A havi visszaesés fő oka a két vezető euróövezeti gazdaság, a német és a francia ipari termelésének gyengélkedése volt: Németországban havi szinten 0,5 százalék, Franciaországban 1,6 százalék a visszaesés az előző hónaphoz képest.

Az EU egészében az ipari termelés nem változott májussal összevetve, míg az előző hónapban 1,3 százalékos volt a havi emelkedés. Éves szinten 7,7 százalék volt a növekedés júniusban, lassabb a május 9,2 százaléknál.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×