eur:
394.69
usd:
371.97
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

A Fed nem változtatott az amerikai alapkamaton

Az amerikai jegybank (Fed) kedden nem változtatott alapkamatán, a várakozásoknak megfelelően az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt.

Az irányadó kamat 2008. vége óta változatlan az Egyesült Államokban.

A kamatdöntésről szóló közlemény szerint a Fed nyíltpiaci bizottságának legutóbbi, júniusi ülése óta valamelyest lassult a gazdasági fellendülés üteme. Bár a háztartások fogyasztása növekvőben van, a jelentősebb bővülésnek gátat szab a tetemes munkanélküliség, a hitelek szűkössége. Az üzleti szférában növekszenek a beruházások, de a vártnál kisebb mértékben, és ez nem érződik a foglalkoztatás bővülésében. Mindent egybevetve: az amerikai gazdaság fellendülése rövid távon szerényebb lesz, mint amire korábban számítottak.

A kamatdöntést követően visszakapaszkodtak a vezető New York-i tőzsdemutatók, miután a Fed immáron sokadszorra megerősítette, hogy még egy ideig alacsony szinten fogja tartani a kamatot.

Némi megnyugvást jelentett a piacok számára a gazdaság élénkítését illetően az is, hogy a Fed átrendezi portfólióját, és lejáró jelzálogfedezetű eszközeiből a jövőben hosszú lejáratú állampapírokat vásárol.

A kamatdöntés után a 30 vezető ipari részvény DJIA indexe mindössze 0,02 százalékos veszteséget jelzett, míg a bejelentés előtt a mutató egy százalékot meghaladó mértékű csökkenésben volt.

A technológiai papírok Nasdaq mutatója 0,68 százalékkal esett, míg korábban 1,8 százalékkal lépett vissza hétfői záróértékéhez képest. Az S and P 500-as mutató vesztesége 1,2 százalékról 0,11 százalékra mérséklődött.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×